Kategorier
Nyheter

Shell Select får krisstöd för Covid-19

Macken Shell Select är ännu ett av de åländska bolagen som beviljas landskapsregeringens krisstöd för företag som drabbats av effekterna av det kinesiska coronaviruset Covid-19 och det påföljande undantagstillståndet. En borgen på €24 000 godkändes igår av näringsavdelningens byråchef Susanne Strand och ett bidrag på €6000 kan komma senare.

Anders Holmberg driver macken och är bekymrad över läget. Han berättar för Ålands Nyheter att de har tappat stora delar av sin försäljning på grund av den minskande rörelsen i samhället:

– Som alla andra företag har vi haft stora negativa effekter. Vi har tappat stora volymer bränsle. Folk kör mindre, inga turister eller utländska bussar eller lastbilar som tankar.

– PAF stängde av spelautomaterna, de intäkterna var rena nettointäkter och oerhört viktiga för oss. Omsättningen har minskat rejält även om vi kan se en liten återgång senaste veckan. Vi har vidtagit många åtgärder för att klara detta, mindre öppet, permitterat och sagt upp personal. Det är ledsamt.

– För mig som köpman handlar det inte om något stöd. Jag tar ett lån för att klara av att hålla igång verksamheten. Med det stora tappet vi haft har vi påverkats precis som alla andra av likviditet. Ju längre detta pågår desto värre är det. Perioden mars-maj är en oerhört viktig period för oss. Biltvätt och folk i rörelse. Nu går det om intet, vilket är illa.

– Stödet på €6000 betalar i princip alla omkostnader för banklånet på fem år vi tvingas ta. Jag har räknat ut att stödet är lika med noll, det stöd vi erhåller täcker alla kostnaderna för lånet på fem år.

Holmberg berättar att sommarens inkomster är essentiella för att ha öppet dygnet runt under resten av året:

– Jag har förlorat 20-30 % av min försäljning. Det här är bara skit för hela Åland och nu ställs alla evenemang in. Hur viktiga tror du inte dessa är för min verksamhet i juli? Det är mars-augusti som gör att vi kan har öppet 24h. Det kan vi glömma nu.

Hur kommer ni att försöka klara sommaren utan evenemang?

– Vi tar en dag i taget. Kör en veckas personalschema och följer med läget. Vi kan inte göra så mycket mer just nu. 

– Mycket förändras dag till dag och det är tufft att vara köpman just nu. Juli tillhör vi en av de fem största Shell mackarna i Finland. Så blir det ingalunda i år.

Foto: Johannes Rapprich