Sparhallens vd bluffade: Fortsätter sälja halal-slaktat kött

Sparhallen, bilder på kebab infällt

Sparhallen fortsätter att sälja produkter med så kallat ”halal”-slaktat kött – inklusive nötkött – trots att vd Dan-Johan Dahlblom för en vecka sedan lovade att storhandeln skulle ta bort produkterna, efter kritik på sociala medier av upprörda kunder.

Halal-slakt är en islamsk metod att slakta djur så plågsamt som möjligt genom att djuret skärs i halsen och långsamt kvävs i sitt eget blod. Enligt Dahlblom skiljer sig dock halal-slakten i Sverige från den som utövas i andra halal-producerande länder i och med att djuret först bedövas.

När Dahlblom svarade på kritiken förra veckan sade han att biffprodukter med halal-slaktat kött skulle tas bort från utbudet, men att djupfryst svensk halal-slaktad kyckling fortsatt skulle erbjudas de åländska konsumenterna. Bilder som kunder nyligen tagit och lagt upp på sociala medier visar dock att produkterna ifråga fortfarande är kvar, samt att ytterligare halal-slaktade nötköttsprodukter också erbjuds.

Uppdatering 14 juni:

Dahlblom säger idag till Ålands Nyheter att produkten ”Corned Beef” finns kvar tills nuvarande bunker sålts ut.

– Det känns inte rätt att rakt av destruera produkten och rimmar illa med vårt arbete att minska matsvinnet.

Han understryker att det gör skillnad ifall djuren slaktats i Sverige och Finland, där slakten kontrolleras strikt av myndigheterna. Produkten ”Corned Beef” tas bort eftersom den enligt honom har ett för diffust ursprung.

– Hur som helst är vi nu mer uppmärksamma och restriktiva gällande halal-slaktat kött, säger han.