Kategorier
Nyheter

Stephan Toivonen (ÅD) sjukskriver sig från lagtinget efter biverkningar från covid-vaccin

Åländsk Demokratis enda ledamot i lagtinget Stephan Toivonen skriver i ett pressmeddelande att han inte kommer att medverka i de två första plenum när lagtinget återupptar sin verksamhet i höst. Detta på grund av sjukskrivning.

Toivonen berättar att han drabbats av en plötslig blodpropp i armen efter att han tagit vaccin mot Covid-19 och att hans läkare beordrat två veckors vila. På grund av risken för fler blodproppar har läkaren även gett två veckors flygförbud, vilket hindrar Toivonen från att ta sig till Åland från Portugal, där han befinner sig.

– För mig blev det andra gången i mitt liv på sjukhus. Förra gången var på BB, skriver Toivionen.

Han berättar att han haft en aktiv livsstil och legat i träning i 22 månader för att delta i uthållighetstävlingen ”Iron man” och inte haft en enda av riskfaktorerna för blodpropp.

 

Tog vaccin två gånger

Toivonen har profilerat sig som en av de största skeptikerna till covid-vaccin på Åland, men erkänner i sitt pressmeddelande att han tog en vaccinspruta den 18 april och redan då drabbades av en uppsvällning på armen. Trots detta tog han en andra vaccinspruta:

– Jag tog även den andra injektionen i slutet av maj, då jag då ännu trodde att detta skulle vara bra. Jag blev varnad från flera håll att ta injektionen, men dels var detta av rent pragmatiska skäl, det kostar mig €300 per resa i tester, 5 gånger per år, dels ansåg jag att jag hade bra kondition och ett gott immunförsvar då jag inte haft en influensa sedan 1996. Men jag hade fel, den gången.

Han säger att han inte rekommenderar någon att ta en tredje vaccinspruta. Orsaken till att Toivonen berättar för media om sitt hälsotillstånd är för att han vill undvika rykten och missförstånd ifall han deltar online i diskussioner och debatter, fast han är sjukskriven från parlamentet.

– Min spontana tanke var att krypa in i en grotta, men så insåg jag att det inte går som offentlig person.