Kategorier
Nyheter

Stöldvågen: Utländska barn togs på bar gärning av polisen inatt

Polisen kunde gripa flera barn strax efter att de gjort ett inbrottsförsök i en bostad i Mariehamn, natten mellan onsdag och torsdag. Polisen skriver att barnen är misstänkta för försök till stöld, hemfridsbrott och tredska, då de uppgivit falska uppgifter när polisen försökt nå deras vårdnadshavare. I polisens första pressmeddelande stod det att de minderåriga och underåriga var av utländsk härkomst, men denna uppgift togs sedan bort i ett uppföljande pressmeddelande. Polisen skriver i alla fall att de hade ett gott signalement, som gjorde det enkelt att gripa förövarna.

– Vi misstänker dem för flera tidigare brott, men det är otjänligt att häkta dem eftersom de är minderåriga. Efter process kommer de att släppas på fri fot och det finns en risk att de fortsätter begå brott, säger förundersökningsledare Christoffer Ahlfors till Ålands Radio.

Inte nog med detta, efter midnatt fick polisen tips om ett annat inbrottsförsök, på ett stängt försäljningsställe. Två personer togs på bar gärning, den ena ett barn med utländskt medborgarskap. Även denna uppgift togs bort av polisen i ett senare pressmeddelande. En av personerna var hög på narkotika vid gripandet.

Tidigt på morgonen anmäldes ytterligare ett inbrott i Mariehamn till polisen, som utreds som bäst.