Kategorier
Nyheter

Terrorattack i Småland: Fiendesoldat från Afghanistan knivhögg sju offer – skjuten av polis

Åtminstone sju människor skadades, varav flera livshotande, efter att en nyanländ fiendesoldat från Afghanistan gick till attack mot civila i småländska Vetlanda.

22-årige Tamim Sultani från Kabul oskadliggjordes av polisen, som sköt terroristen under gripandet. Han vårdas nu på sjukhus och misstänks officiellt för sju mordförsök.

Tre offer är fortfarande allvarligt skadade efter attacken. Enligt Vetlanda-Posten hade attackerna skett med kniv och mannen hade huggit folk på fem olika brottsplatser i centrala Vetlanda.

Flera medier i Sverige och Finland har idag försökt framställa att dådet inte var en terrorattack. Men utredningen är ännu i ett tidigt skede.

– Säpo kommer naturligtvis att vara delaktiga på något sätt, och oavsett vilket kommer det vara väldigt viktigt att utreda motivbilden. Skulle det framkomma ytterligare saker kommer det bli ett omtag om den misstanken, men för närvarande är misstanken försök till mord. Det finns inget konkret som pekar i någon annan riktning just nu, men vi är extremt tidigt i utredningen, säger åklagare Adam Rullman till SVT.

Enligt vad polisen hittils vet agerade Sultani ensam. Han lyckades infiltrera Sverige i februari 2016 och använde enligt Fria Tider den så kallade ”gymnasielagen” för att kunna stanna i landet på premisserna att han skulle studera och lära sig alfabetet.

Enligt svenska Samhällsnytt visade mannen på sociala medier ett intresse för islamism. Han har gripits tidigare och dömts flera gånger för narkotikabrott i Jönköping.