Två män häktade för mordförsöket på högerpolitikern Pekka Kataja

Pekka Kataja

POLITISK TERROR Centralkriminalpolisen meddelar idag att de arresterat två män misstänkta för mordförsöket i Jämsänkoski den 17 juli. Deras offer var Sannfinländarnas politiker Pekka Kataja.

Männen som gripits är födda 1976 och 1981 och har häktats misstänkta på sannolika skäl för mordförsök.

– Förundersökningen pågår fortfarande och kommer att fortsätta efter gripandena, inklusive förhör och tekniska utredningar. Polisen tar reda på motivet för det misstänkta brottet och kan inte kommentera det medan förhören pågår, säger kriminalkommissionär Jussi Luoto.

Attacken skedde mellan klockan 9 och 10 på morgonen i Katajas hem den 17 juli. Polisen söker fortfarande vittnen eller personer som observerat något i samband med brottet.

Enligt tidningen Ilta-Sanomat tjänar den yngre av de mordmisstänkta som ledamot i Jyväskyläs kommunfullmäktige, stadsstyrelsen och provinsfullmäktige. Han hade blivit utesluten från Sannfinländarna i 2019.

Den äldre av de mordmisstänkta ska vara en ledande figur inom Soldiers of Odin och den nationalistiska organisationen Kansallismielisten Liittoumaa.

Kataja lämnades svårt skadad i attacken och fick sys med 21 stygn i huvudet och 151 stanshål. Han led en skallfraktur, hjärnblödning och brutna revben.