Kategorier
Nyheter

Uleåborg: Afghansk man dömdes till fängelse för grova sexuella övergrepp på ett barn

Afghanen Shiraqua Yosef dömdes av Uleåborgs tingsrätt till ett års fängelse för sexuella övergrepp mot ett 13-årigt barn. Brotten pågick mellan september och oktober 2018.

Enligt åklagaren hade Yosef haft samlag med barnet och begått sexuella handlingar som skadar hennes utveckling. Han hade använt sig av sociala medier för att ta kontakt med sitt offer och lurat henne till sin lägenhet,  där han förgripit sig på henne. Han hade även försökt prostituera flickan genom att erbjuda henne pengar för samlag. Enligt åklagaren var brottet allvarligt i sin helhet, på grund av parternas stora åldersskillnad och på grund av att Yosef erbjudit pengar för att locka flickan till sin lägenhet. Åklagaren menade också att flickan var sårbar inte bara på grund av sin låga ålder, utan också eftersom hon inte hade mognad i sin beslutsförmåga eller förmåga att uttrycka sig eller agera självständigt.

Yosef nekade till anklagelserna. Tingsrätten fick lyssna på vittnesmål från flickans föräldrar och fick även ta del av meddelanden som skickats via WhatsApp och Instagram, samt ta ställning till utlåtanden  från psykologer och medicinska rapporter.

Shiraqua Yosef, född 1998, dömdes till 2 års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn. Han ska också betala sitt offer €8700 i skadestånd, samt en brottsofferavgift på €80 till staten.