Kategorier
Nyheter

Utlänning våldtog två kvinnor i Tammerfors och anföll flera andra på gatan

Den 27-årige fiendesoldaten Morteza Bajat dömdes till endast 5 års fängelse av Birkalands tingsrätt efter att ha våldtagit två kvinnor, varav den ena på ett mycket grovt och förnedrande sätt. Tingsrätten vägrade döma maxstraffet på 10 år för grov våldtäkt, trots att han hotat med att slå ihjäl den ena kvinnan med en sten under sin gärning.

 

Anföll kvinnor på gatan

Åklagaren anklagade Bajat för att ha utnyttjat ett 15-årigt barn sexuellt och för att ha förföljt henne med sin bil 5-10 gånger under 2019. Han anklagades också för att ha trakasserat en kvinna sexuellt genom att på gatan ha tagit ett kraftigt tag i hennes underliv, samt trakasserat en tredje kvinna genom att pressa sig mot henne och ta henne på brösten utanför en butik.

DOKUMENT

Birkalands tingsrätt R 19/6931

Han anklagades för att ha våldtagit en fjärde kvinna genom att förfölja henne från en allmän plats och sedan slagit henne till marken med ett kraftigt slag i ryggen. När hon försökt komma upp hade Bajat slagit ner henne till marken igen och sedan våldtagit henne, fast hon kämpade emot. Han anklagades också för att ha utsatt en femte kvinna för sexuella trakasserier genom att ta henne på brösten utomhus.

 

Skulle slå ihjäl kvinna med en sten

Åtalets allvarligaste punkt gällde en grov våldtäkt av en prostituerad kvinna. De hade kommit överens om plats och tid och genomfört gärningen. Bajat hade vägrat betala och sedan blivit arg och släpat kvinnan till skogen där han utsatte henne för en grov våldtäkt och misshandel. Han hotade också att slå ihjäl henne med en sten.

Alla brott hade skett i Ylöjärvi och Tammerfors mellan april och augusti 2019.

 

Erkände delvis

Bajat erkände att han tagit den 15-åriga flickan på brösten, men inget mer. Han hävdade att den 15-åriga flickan tillsammans med vänner konspirerat mot honom för att sätta dit honom. Händelsen hade skett i hans lägenhet och stannat vid beröring, eftersom flickan rusat därifrån. Det fanns inga bevis för tingsrätten att ta ställning till förutom parternas egna utlåtanden.

Enligt flickan hade Bajat dykt upp mindre än 10 gånger i närheten av där hon bodde och blinkat med sina billampor åt henne, samt suttit i flera minuter och stirrat på henne. Flickan berättade att hon hade haft ångest av det. Bajat själv menade att mötena bara skett av en slump, då bägge brukade vistas där, och att blinkandet endast varit för att han testat sina lampor. Tingsrätten noterade att Bajat aldrig försökt kontakta flickan via telefon, trots att han haft hennes nummer. Åtalet för förföljelse förkastades och Bajat dömdes enbart för sexuellt utnyttjande av barn.

Bajat erkände de sexuella trakasserierna av tre kvinnor och tingsrätten hade ingen orsak att ifrågasätta erkännandet.

 

Kvinna fick hjälp av taxichaufför

Den första kvinnan som han anklagades för att ha våldtagit hade undersökts av läkare och skador identifierades på henne som motsvarade hennes beskrivning av händelsen. Bajat nekade till våldtäkt och menade att det endast rört sig om sexuella trakasserier. Han hade tagit på kvinnan, men inte hotat henne eller haft samlag med henne.

Kvinnan hade efter våldtäkten flytt från platsen till en förbipasserande taxi och genast berättat att hon blivit utsatt för brott.

Taxichauffören var kallad att vittna i rätten och berättade att kvinnan gett intryck av att ha varit utsatt för något väldigt allvarligt och skamligt. Kvinnan hade sagt till taxichauffören att hon inte ville säga något om våldtäkten till polisen, men han hade fått henne att spela in ett uttalande om vad som skett, trots att hon var djupt chockad enligt honom.

Tingsrätten såg ingen anledning till att tvivla på kvinnans berättelse och dömde Bajat för våldtäkt.

 

Förödmjukade och förnedrade sitt offer

Bajat nekade till anklagelserna om grov våldtäkt. Enligt honom hade kvinnan vägrat lämna hans bil när han inte ville betala och sedan följt efter honom och ropat om våldtäkt. Därför hade han fällt henne till marken och hållit för hennes mun. Skador som överensstämde med kvinnans berättelse påträffades under en läkarundersökning. Tingsrätten konstaterade att hoten om att döda kvinnan med en sten orsakat henne allvarligt själsligt lidande. Det fanns enligt tingsrätten ingen annan anledning för Bajats agerande än för att förödmjuka och förnedra sitt offer. Han dömdes för grov våldtäkt.

 

Lindrig fängelsedom

Morteza Bajat, född 1992, dömdes till 5 års ovillkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn, tre fall av sexuella trakasserier, våldtäkt och grov våldtäkt. Han har tidigare också dömts till 5 månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn 2018.

Han ska betala €700 i skadestånd till den första flickan, €800 till den andra kvinnan, drygt €7000 till den första kvinnan han våldtog och drygt €10 000 till den andra kvinnan han våldtog. Han ska även betala sina offers rättegångskostnader. Bajat ska hållas frihetsberövad tills han förpassas till Kylmäkoski fängelse. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Foto: Aamulehti