Kategorier
Nyheter

Utpressning och misshandel för hasardskuld gav lite böter

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/14

MARIEHAMN Tingsrätten dömde en åländsk man till lite böter efter att han använt hot och våld för att försöka driva in en olaglig hasardskuld från en annan man i Mariehamn.

Enligt åklagaren hade Hans Tommy Eriksson försökt pressa en annan man på pengar som han påstod att mannen var skyldig honom. Eriksson hade sagt till mannen att han visste att han hade en dotter och uttalat hot mot mannens familj. Brottet hade skett i december 2017.

Sommaren 2018 hade Eriksson igen gett sig på mannen och försökt tvinga av honom €600. Igen hade han hotat mannens familj och krävt att han ska betala €100 för ett förlorat fotbollsvad, samt att mannen skulle betala ett bötesstraff på €500 som Eriksson hade dömts till. Eriksson hade slagit mannen i ansiktet med knytnäven för att försöka driva in pengarna. Enligt åklagaren hade han också stulit mannens solglasögon.

Eriksson erkände den första utpressningen, men inte att han skulle ha hotat mannens familj. Det andra utpressningsförsöket och misshandeln erkände han.

Tingsrätten fick ta ställning till bevis i form av brottsoffrets patientjournal och ett Facebook-inlägg där Eriksson skrivit att han skulle driva in en skuld om €100 från mannen. I ett annat Facebook-meddelande hade Eriksson skrivit att han tagit mannens solglasögon och att han ”av bara farten” gett honom ”en vänsterkrok modell halvfart”.

Tingsrätten dömde Hans Tommy Eriksson, född 1972, till €1120 i böter för två fall av försök till utpressning, misshandel och snatteri. Han ska också betala en brottsofferavgift på €80 till staten. Domen har inte vunnit laga kraft.