Kategorier
Nyheter

Vad för ekonomisk kris? Annika Hambrudd betalar €150 000 för att ordna tre dagars dansfest i Mariehamn

Den ekonomiska krisen som råder i det åländska samhället och tillika i landskapsregeringens budget ska inte få komma i vägen för festligheter och andra förlustelser som behagar ministrar och andra.

Kulturminister Annika Hambrudd (C) har därför bestämt att skattebetalarna ska punga ut med åtminstone €150 000 för att ordna en tre dagars dansfest för att fira att Åland efter 100 år fortfarande är självstyrt – långt efter att de flesta andra självstyrda öar vunnit sin självständighet.

”Ett av de arrangemang som landskapsregeringen beställer är en tredagars musik- och dansfest med åländska musiker, sångare och dansare”, skriver Hambrudd i sin offertförfrågan.

Kalaset ska stå i bankmogulen Anders Wiklöfs konserthus Alandica och Hambrudd stipulerar att arrangören har att hålla med festprogram åtminstone 6 timmar om dagen eller 50-60 timmar totalt under de tre dagarna. Hyran till Wiklöf behöver däremot festfixarna inte bekymra sig över, då landskapsregeringen står för den.

 

Bara inhemsk produktion

Hambrudd kräver att alla musik- och dansstilar som har åländska utövare ska representeras på scenen under de tre dagarna och att arrangören inte sprider ut dem för mycket utan att de ska hålla sig i närheten av konserthuset Alandica.

”Det är också viktigt att åländska kompositörers verk framförs där så är möjligt. Evenemanget är uteslutande till för att engagera åländska musiker och dansare. Med detta avses artister som är verksamma på Åland eller artister som har kopplingar till Åland.”

Det kan dock bli väldigt tight om tiden för intressenter som inte håller sig väl uppdaterade med skvallret i Självstyrelsegårdens korridorer, eftersom landskapsregeringen har väntat i två veckor på att göra beslutet ordentligt offentligt. Nu finns bara en vecka kvar att planera hela kalaset och lämna in anbudet för den som känner sig kallad.