Kategorier
Nyheter

Våldsman dömdes till 105 dagars fängelse för 23 olika brott

Tingsrätten dömde Kökarsbördige Thomas Olof Danielsson till ett kort fängelsestraff för totalt 23 brott som han begick under hösten 2018 direkt efter att han avslutat ett tidigare fängelsestraff. Brotten utfördes i huvudsak i Eckerö och Mariehamn, men även i Jomala och Hammarland.

Totalt 22 privatpersoner och företag stod som målsäganden i domen. Åklagaren yrkade på att Danielssons tidigare brottslighet skulle tas i beaktande för att skärpa hans straff. Den allvarligaste åtalspunkten var för rån.

 

Erkände tillgripande av blåmögelost och sill
Danielsson erkände att han krossat en ruta på Dinos Bar & Grill med en tegelsten och stulit två flaskor brännvin. Han erkände också snatteri av en flaska Koskenkorva på Alko i Mariehamn och snatteri av två burkar sill och en blåmögelost på S-Varuboden City. 

Danielsson erkände snatteri av en flaska vodka på Alko i Maxinge, snatteri av två ölflaskor från Mathishallen, snatteri av åtta ölburkar från St1 i Mariehamn, snatteri av en ask salmiak från ett apotek i Mariehamn, snatteri av två ölflaskor från Sittkoffska Gården, snatteri av ytterligare en flaska Koskenkorva från alko och ytterligare ett snatteri från S-Varuboden City av fyra öl och två chokladplattor.

Danielsson erkände stöld efter att han krossat ett fönster på Bagarstugan och därinne konsumerat fyra öl, en paj och flera kokosbollar tillhörande bolaget. Han erkände också att han försökt göra inbrott i Metropol Kolgrill genom att krossa en glasdörr samt stöld av en flaska vin, ett godispaket och ”några karameller” från Delicatessen i Mariehamn.

 

Flera åtal för hemfridsbrott och hot
Åklagaren yrkade på straff för hemfridsbrott efter att Danielsson en sen kväll i september knackat på dörren hos en Eckeröbo och begärt att få komma in. Han hade blivit avvisad och gått sin väg på en gång. Danielsson bestred något brott och tingsrätten såg inget brottsligt i handlingen.

En annan dag hade Danielsson, enligt åklagaren, besökt samma hushåll och oanmält traskat in. Hunden hade flugit på honom och husmor i hemmet hade knuffat ut honom. Danielsson hade knuffat tillbaka, men blivit utknuffad igen. I huset befann sig även kvinnans dotter i ett annat rum. Polisen blev tillkallad. Danielsson nekade till att han alls varit på platsen. Tingsrätten fann kvinnans berättelse trovärdig, med hänsyn till att Danielsson har haft en tendens att begå hemfridsbrott.

I samma by hade Danielsson enligt åklagaren hotat en gårdskarl, efter att han sagt åt Danielsson att sluta gå till grannarna och störa. Enligt åklagaren hade Danielsson höttat med knytnäven och hotat med att slå ihjäl mannen. Kvinnan ur den tidigare incidenten vittnade om att hon hört Danielsson dödshotat gårdskarlen flera gånger. Danielsson nekade till alla anklagelser. Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och dömde Danielsson för olaga hot.

 

Rånåtal förkastades efter vittnesberättelse
Enligt åklagaren hade Danielsson i oktober rånat en man i Eckerö genom att knuffa ned honom för en trappa och tagit hans matkassar. Danielsson nekade till anklagelserna. Mannen uppgav att han spräckt ett revben och fått sår i ansiktet. Enligt Danielsson hade det inte förekommit något bråk, utan männen hade umgåtts och pratat. Han hade gått hem och nästa dag märkt att han hade tagit fel på den andra personens matkassar och sina egna.

Mannens syster vittnade i rätten och berättade att han och Danielsson besökt henne men åkt ut när de inte kunde uppföra sig. Sedan hade de suttit utanför och sparkat på varandra. Hennes bror hade ramlat i gruset och i trappan på grund av eget tövel och utan Danielssons inblandning. När han senare kom in sade han sig ha blivit nedslagen av Danielsson. Tingsrätten konstaterade att bevisningen var motstridig och såg ingen orsak att ifrågasätta vittnets berättelse. Åtalet förkastades.

 

Fick bäras till polisbilen på grund av fylleri
Åklagaren yrkade på straff för misshandel och olaga hot för en händelse senare samma dag. Danielsson hade spelat musik på hög volym med dörren öppen i sin bostad och gårdskarlen hade knackat och ropat flera gånger för att få tyst på honom och sedan gått in. Danielsson berättade att han låg och sov med musiken på och vaknat av att en obekant man stod ovanför honom. Han hade kanske tagit tag i mannen och kört ut honom, men inte begått något brottsligt.

Ett vittne berättade att hon sett gårdskarlen knacka på hos Danielsson, som kom ut ur bostaden. Danielsson hade tagit tag i gårdskarlens nacke när han stod med ryggen till. Hon hade också hört Danielsson uttala dödshot mot mannen. Ett annat vittne hade sett Danielsson ta tag i gårdskarlens nacke och arm. Polisen kom till platsen och grep Danielsson, som måste bäras till polisbilen på grund av sin berusning. Tingsrätten trodde på vittnesberättelserna och dömde Danielsson för misshandel och olaga hot. 

Danielsson dömdes också för att tre dagar senare ha hotat med att slå ner samma man, men på grund av sitt fylleri inte varit förmögen att träffa med sitt slag.

 

Stal öl och hotade kassörska
En vecka senare hade Danielsson kommit i fyllan till den lokala butiken, höttat med knytnäven mot butiksbiträdet och hotat med att slå ner henne, medan han snattade öl. Enligt åklagaren hade Danielsson sagt ”Ska du ha stryk din jävla h**a!?” när han nekades att köpa öl. Danielsson nekade till alla anklagelser, men erkände att han kanske gått förbi kassan med några öl. Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde Danielsson för olaga hot.

 

Försökte gång på gång ta sig in hos familj
I november hade Danielsson enligt åklagaren dykt upp oinbjuden utanför en familjs hem och stått och vinkat på verandan. Husbonden hade gått ut och kört iväg Danielsson och sedan ringt polisen. Polisen kunde inte hitta Danielsson. En stund senare kom Danielsson ”instövlande” i hemmet utan att knacka. Husbonden sade åt honom att ge sig iväg. Danielsson vägrade, men blev utknuffad. En vecka senare hade Danielsson igen varit till familjen och bultat på dörren och husbonden hade ringt polisen.

En polis vittnade och berättade att de påträffat Danielsson avdäckad på rygg på gården. Danielsson försökte spotta på folk från sin position. Danielsson bestred åtalet och menade att han bara ville besöka en bekant som bodde där tidigare. Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde Danielsson för hemfridsbrott.

Också i samband med snatteriet av chokladplattor på S-Varuboden City hade Danielsson spottat på en polis som arresterade honom.

 

Dömd och åtalad för flera våldtäktsförsök
Danielsson har tidigare dömts för ett otal brott och även dömts till fängelse för dessa. 2014 dömdes han för grov stöld, 5 fall av skadegörelse, 3 fall av snatteri, innehav av föremål för att skada någon annan, tredska mot polis, olovligt brukande, 7 fall av misshandel, ärekränkning och hemfridsbrott.

Danielsson har flera gånger blivit åtalad för våldtäkt och våldtäktsförsök, bland annat anklagades han för att ha förföljt en kvinna på gatan, slitit in henne i ett buskage och försökt våldta henne. Det åtalet förkastades av tingsrätten, men Danielsson har dömts för ett våldtäktsförsök på Kökar 2007.

 

Blev fastbunden av tre sjömän
Under tiotals år har Danielsson satt skräck i olika bygder på Åland med sin framfart. Först på Kökar och nu senast i Eckerö. På en skärgårdsfärja krävdes det tre starka sjömän för att binda fast honom ute på däck tills sjöbevakningen kunde komma och ta vara på honom. 

Ålands Nyheter har kontaktats av oroliga medborgare som undrar varför rättsväsendet inte visar någon som helst vilja att skydda befolkningen mot våldsverkare som får gå lösa i byarna.

Tingsrätten dömde Thomas Olof Danielsson, född 1964, till endast 3 månader och 15 dagars fängelse för 10 fall av snatteri, 3 hemfridsbrott, 4 fall av olaga hot, 3 stölder och ett stöldförsök, misshandel och hindrande av tjänsteman.

Danielsson ska också ersätta all stulen och förstörd egendom, samt ett par mindre summor till sina brottsoffer.

Foto: Jorchr