Kategorier
Nyheter

Våldsman döms till fängelse igen – fortsatt brottslighet efter frisläppande

Ålands tingsrätt välkomnade igen Thomas Danielsson för rättegång några månader efter att han frisläpptes från sitt tidigare fängelsestraff i juni i år. Danielsson hade i juli suttit gripen hos polisen ett par gånger och bägge gånger bestämt sig för att slita och gnaga sönder polisen madrasser. Åklagaren yrkade på straff för lindrig skadegörelse och Ålands polismyndighet ville ha €220 för att köpa nya madrasser.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/203

I mitten av augusti hivade Danielsson en sten genom rutan på en privatpersons bostad i Eckerö. Åklagaren yrkade på straff för skadegörelse och att Danielsson skulle ersätta drygt €500 för en ny ruta.

I september vart de skärmytsling med ett par poliskonstaplar i Mariehamn när Danielsson skulle gripas vid nöjespalatset Arkipelag. Han spjärnade emot och försökte slita sig och hotade också med att ge konstaplarna en snyting. Några dagar senare var det samma historia på Doppingvägen när polisen skulle transportera Danielsson till polisstationen. Danielsson stretade emot och hotade med det ena och det andra. När en konstapel vänt honom ryggen hade Danielsson hoppat på honom och försökt ta stryptag, men konstapeln lyckades knuffa bort honom.

En Eckeröbo stod också åtalad för misshandel för att ha slagit Danielsson i bröstet med baksidan av en kofot.

Danielsson erkände lindrig skadegörelse, men menade att det varit frågan om samma madrass och inte flera. Tingsrätten höll med honom och halverade ersättningen till polisen. Han erkände också till att ha hivat stenen genom fönsterrutan. Resten av anklagelserna bestred han.

 

Kofotsslag var nödvärn

Kofotsmannen erkände att han slagit Danielsson i bröstet. Han berättade att han suttit hemma då en väninna ringde och berättade att Danielsson var i farten. Han hade senare sett honom gå förbi hans lägenhet. Då Danielsson var känd för att ställa till problem hade mannen tagit en liten kofot med sig och gått ut för att se vad som hände. Danielsson hade stått med en sten i handen för att ta sig in i grannens lägenhet, han hade redan krossat en ruta. Detta ledde till bråk mellan männen som började och slutade med ett kofotsslag i bröstet. Tingsrätten konstaterade att kofotsmannen avbrutit ett pågående brott samt agerat i nödvärn och förkastade åtalet om misshandel.

En av konstaplarna som hördes av tingsrätten berättade att Danielsson är känd av polisen sedan tidigare och att han brukar testa gränserna för vad poliserna står ut med. Hotelserna var däremot allvarligare än vid tidigare incidenter.

 

Häktas i väntan på transport till fängelset

Danielssons tidigare brottsliga karriär är diger och åklagaren krävde att detta skulle tas i beaktande av tingsrätten. Han dömdes i oktober 2019 till 1 år och 6 månaders fängelse.

”Tingsrätten konstaterar att Danielsson sedan hösten 2018 gjort sig skyldig till flertalet brott såsom till exempel skadegörelse, motstånd mot tjänsteman, olaga hot, hindrande av tjänsteman. Sedan Danielsson försatts
på fri fot 3.6.2020 så har han återigen gjort sig skyldig till likartade, nya brott. Således anser tingsrätten att Danielssons tidigare brottslighet och den nya brotten visar att Danielsson är uppenbart likgiltig för lagens förbud och påbud. Åklagarens yrkande godkänns.”, skriver tingsrätten i sin dom.

Thomas Olof Danielsson, född 1964, dömdes för två fall av lindrig skadegörelse, skadegörelse, motstånd mot tjänsteman och våldsamt motstånd mot tjänsteman till 6 månaders fängelse. Han ska hållas häktad tills straffet kan verkställas på grund av den överhängande risken för fortsatt brottslighet.

Han ska också ersätta poliserna €100 för deras madrass, privatpersonen €250 för hennes självrisk och Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag €280 för fönsterrutan. Skattebetalarna dömdes till att betala Danielssons advokat €1500. Domen har inte vunnit laga kraft.