Kategorier
Nyheter

Våldsman slipper fängelse efter att ha misshandlat flickor och rörelsehindrad

Åklagaren hade yrkat på att mannens tidigare brottslighet skulle tas i beaktande för att skärpa hans straff eftersom han redan dömts för misshandel tidigare. Ålands Nyheters undersökning visar att mannen dömts för misshandel åtminstone 2005, 2009, 2013 och 2015, samt dömts för våldtäkt så sent som ifjol. Trots detta ansåg tingsrätten att ett villkorligt fängelse var skäligt.

Kauko Kristian Rantanen dömdes till villkorligt fängelse av en tandlös tingsrätt efter en ny serie våldsdåd.

Åklagaren hade yrkat på straff för fyra fall av misshandel, efter att Rantanen enligt åklagaren hade gett sig på två flickor vid ett och samma tillfälle, försökt hugga en kvinna med en kökskniv vid ett annat tillfälle och slagit en man på käften vid ett tredje tillfälle.

Förutom fyra målsäganden var sex andra personer kallade att vittna.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 17/217

Enligt flickorna hade de umgåtts tillsammans med Rantanen och andra bekanta i juni 2016 när Rantanen blivit fullare och fullare och sen ännu törstigare. När två ur sällskapet skulle köra iväg från platsen hade mannen rusat och slitit upp dörren och sedan rivit ut den ena flickan i håret, slängt ner henne i ett dike och pucklat på henne med nävarna. Den andra flickan hade kommit för att hjälpa och själv blivit tryckt mot bilen av Rantanen med ett struptag två gånger. En närvarande glop hade inte varit kapabel att göra mycket åt Rantanen, utan istället mest stått bredvid och gormat. Inte heller en närvarande tös hade kunnat göra något. Den ena flickans fästman hade gått och skvallrat till grannen, som kom ut och fick mannen att laga sig hem.

Flickorna åkte till akuten och skadorna dokumenterades. Flickan som blivit kastad i diket var lerig, hade sprucken läpp och blödde i ansiktet.

 

Sade att flickan trasslat in honom i sitt hår

Rantanen nekade till alla anklagelser och berättade att han bara hade tänkt ta den ena flickan i örat för att få henne att ge honom skjuts. Han hade råkat fastna i hennes hår och hon hade själv vridit sitt ansikte fram och tillbaka för att trassla in honom ännu mer i håret. Hon hade kommit ut ur bilen på något sätt han inte kunde minnas och ”på något vänster” hade de hamnat i diket och han hade slitits med eftersom han fortfarande satt fast i hennes hår. Han hade inte slagit eller begått något våld mot henne. Den ena glopen hade kommit och börjat riva i honom före de steg upp ur diket.

Sedan hade den andra flickan kommit springande och börjat  slå på honom, medan han bara försökte puffa bort henne. Hon hade ropat ”tänker du strypa mig”, men inget mer hade hänt. Enligt Rantanen fanns det en möjlighet att hans styvmor dragit ihop en sammansvärjning mot honom. Efter händelsen hade flickorna åkt till sin damen i fråga och ”gaddat ihop sig” mot honom, enligt Rantanen.

 

Glop vågade inget

Den ena glopen vittnade att han var på väg att köra iväg med den ena flickan när Rantanen kom och bultade på bildörren och sedan slet ut flickan i håret och ner i diket. Glopen hade klivit ut ur bilen, men blev rädd när han blev konfronterad av Rantanen. I förhör hade glopen berättat att Rantanen slog flickan med handflatan i ansiktet, men han visste inte hur många gånger. Den andra flickans pojkvän berättade överensstämmande.

Tingsrätten gav inte mycket för Rantanen berättelse om att det hela rört sig om en svärmorssammansvärjelse mot honom och fann inga skäl att misstänka att flickorna skulle haft orsak att göra en falsk anmälan mot honom. Flickorna hade tidigare försökt ta tillbaka anmälan mot Rantanen far för att de inte ville att han skulle bli arg på dem. De ville inte sitta i rättegång och var rädda för att han senare skulle söka upp dem. Rantanen dömdes som skyldig till två fall av misshandel.

 

Åtal om knivhuggning förkastades

Det tredje åtalet gällde en knivhuggning mot en kvinna i Hammarland i april 2017, som resulterat i ett litet sår på fingret. Alla närvarande hade varit väldigt berusade och historierna skiljde sig stort. På grund av kvinnans inkonsekventa berättelse och på grund av att hon själv sagt att det kunde ha rört sig om en olycka förkastades åtalet.

 

Gräl om hundar slutade i misshandel

Enligt den fjärde åtalspunkten hade Rantnen på nyårsafton 2018 gett sig på en annan man som använde rullator. De hade grälat om mannens okopplade hund och Rantanen hade plötsligt delat ut en smocka från sidan utan förvarning. Mannen hade fått glasögonen krossade och en blåtira som gjorde ont länge efteråt. Han hade inte druckit något.

Rantanen menade istället att han först blivit hundnafsad och sedan blivit nedsparkad på marken och sparkad i ansiktet. Mannen  som sparkade ner honom hade själv tappat balansen när han  och en granne man hade kommit och börjat sparka mot Rantanen. Enligt Rantanen hade mannen fått sina skador när han själv halkat omkull på isen. Hundnafset hade känts ungefär som ett kattbett. Han hade druckit 6-7 öl vid tillfället.

Grannen vittnade att han hade hört ett hemskt skällande och hur han hört någon ropa att ta bort hunden. När grannen öppnade dörren låg den ena mannen på marken och Rantanen höll i honom. Grannen sa åt dem att sluta och Rantanen hade släppt sitt tag. Grannen hade grabbat tag i Rantanen jacka och sagt åt honom att sluta och sedan hjälpt den målsägande upp. Sen gick grannen in och ringde polisen. Rantanen hade tidigare varit hos grannen och druckit öl, men ingen var särskilt berusad enligt grannen.

Därefter hade en dam i grannskapet gett Rantanen ett knippe smällar i ansiktet. Hon dömdes till €120 i böter. Rantanen dömdes enligt åklagarens linje för misshandel.

 

Tandlös tingsrätt vägrade lyssna på åklagare

Kauko Kristian Rantanen, född 1969, dömdes för tre fall av misshandel till 4 månaders och 15 dagars villkorligt fängelse.

Åklagaren hade yrkat på att Rantanens tidigare brottslighet skulle tas i beaktande för att skärpa hans straff eftersom han redan dömts för misshandel tidigare. Ålands Nyheters undersökning visar att Rantanen dömts för misshandel åtminstone 2005, 2009, 2013 och 2015, samt dömts för våldtäkt så sent som ifjol. Trots detta ansåg tingsrätten att ett villkorligt fängelse var skäligt.