Kategorier
Nyheter

Våldtäktsman från Gaza bröt sig in på åländska hotell

MARIEHAMN En palestinsk man som kom till Sverige som en falsk flykting och senare utvisades i 10 år för att ha våldtagit en ung man har nu också dömts för inbrott på två hotell på Åland.

 

Erkände delvis

Åklagaren anklagade Mahdi Alwadiya för att ha brutit sig in i ett hotell som var stängt under april och använt ett rum där, samt för att ha smutsat ner och vandaliserat hotellet. I samma veva hade Alwadiya enligt åklagaren tagit sig in i ett annat hotell på natten och stulit en väska från ett rum.

Alwadiya erkände att han olovligt tagit sig in i det första hotellet, men inte att han gjort någon skada. Han vägrade betala någon ersättning till hotellet. Han erkände också att han stulit väskan från det andra hotellet och var beredd att betala ersättning.

 

DNA hittades på hammare

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/206


Göteborgs tingsrätt B 3447-09

Ur de fotografiska bevisen framkom tydliga brytmärken på rummet han övernattat i och på källardörren till hotellet. En hammare med Alwadiyas DNA påträffades i badrummet. Gästgivaren hade varit på hotellet och hört att någon duschade och då påträffat Alwadiya. Polisen hade kommit och gripit palestiniern. Hur länge han bott på hotellet var okänt, då det varit stängt i ett halvår före han upptäcktes. Alwadiya dömdes för besittningsintrång och skadegörelse.

Hammaren som påträffades i badrummet, foto: Polisen

 

Hotellgäst vaknade under stöld

Bilder från övervakningskameror på det andra hotellet visade hur Alwadiya rörde sig inne i hotellet på natten och hur han stått i en trappuppgång och grävt igenom en väska. 200 danska kronor hade påträffats hos Alwadiya.

Hotellgästen vittnade om att han vaknat halv två på natten av att någon var inne i rummet. Yrvaken hade han först inte begripit vad det var frågan om, men sett en man vid dörren som sagt på engelska att dörren varit öppen. Gästen hade bett mannen stänga dörren. När han vaknade nästa morgon upptäckte han att hans ryggsäck var borta. Hotellets personal hittade senare ryggsäcken och gästen märkte att 200 danska kronor försvunnit ur hans plånbok. Hotelldörren hade varit defekt på det viset att man måsta rycka i den för att den skulle låsa sig, vilket gästen inte märkt.

Tingsrätten ansåg att det var frågan om en grov stöld, då Alwadiya inte bodde på hotellet eller haft någon annan orsak till att vara där, samt att brottet skett nattetid mot ett hjälplöst offer i vad som kan jämställas med en bostad. Tingsrätten konstaterade att det också funnits en risk att situationen kunde ha lett till våld.

Bild från hotellets övervakningskamera

 

Tidigare dömd och utvisad för våldtäkt

Tingsrätten tog i beaktande i sin straffmätning att Alwadiya inte har några anteckningar i straffregistret, trots att han 2009 dömdes av Göteborgs tingsrätt för att ha våldtagit en 18-årig man. Alwadiya dömdes då till 2 år och 6 månaders fängelse, samt till 10 års utvisning från Sverige till Gaza. Han hade kommit som en falsk flykting från Gaza i Palestina och beviljats asyl i Sverige 2007. Hans utvisning från Sverige var giltig till maj 2019. Hur han tagit sig till Åland är oklart.

Mahdi Alwadiya, född 1980, dömdes till 6 månaders villkorligt fängelse av Ålands tingsrätt för besittningsintrång, skadegörelse och grov stöld. Domen har inte vunnit laga kraft.