Kategorier
Nyheter

Var tredje våldtäkt i Finland begås nu av utländska män

Utländska män stod för en fjärdedel av sexualbrott i Finland under 2017 och nästan var tredje våldtäkt i landet. Totalt har utlänningar misstänkts för drygt 400 sexuella övergrepp på barn och våldtäkter i Finland under 2017. Preliminära siffror från 2018 visar på en oförändrad nivå. Detta framkommer i statistik som tidningen Iltalehti bett polisen ta fram. Totalt har polisen registrerat 2238 sexualbrott under 2017.

Enligt polisen har utländska gärningsmäns sexuella övergrepp mot barn och våldtäkter i Finland mer än fördubblats på 10 år, från 180 fall per år till över 400.

– Denna statistik kan ändå vara snedvriden, då antalet fall kanske inte är detsamma som antalet offer. Till exempel kan brott som pågått mot barn eller närstående under en längre tid förskjuta statistiken, säger polisinspektör Pekka Heikkinen.

 

Irakiska män grovt överrepresenterade
Enligt Statistikcentralen bor 250 000 utländska medborgare i Finland, vilket är 4,5% av befolkningen. Utav dessa är drygt 80 000 ryssar och ester, medan irakier är knappa 12 000 och afghaner knappa 6000. 

Trots detta var irakier misstänkta som gärningsmän i nästan 9% av alla sexualbrott i Finland under 2017 och nästan 12% av alla våldtäkter i landet. Dessutom misstänktes de för 7% av sexövergreppen på barn i landet.

Näst värst i statistiken är afghaner, som trots sitt knappa antal misstänkts för 2% av alla sexualbrott i Finland under 2017.

Även siffrorna från Statistikcentralen kan vara delvis snedvridna, då enskilda personer kan förekomma flera gånger i statistiken om de misstänkts för flera olika brott. Det är inte heller sagt att en misstänkt person är skyldig till brott.

 

Hälften av misstänkta för våldtäkt på Åland var utomnordiska
Ålands Nyheter gjorde i början av året en undersökning över alla domar sedan 10 år tillbaka där män åtalats för våldtäkt i Ålands tingsrätt. I den statistiken visades en grov överrepresentation bland utomnordiska gärningsmän, som stod för 38% av dömda i våldtäktsåtal inom landskapet, trots att de utomnordiska utgör endast 7% av Ålands befolkning. Bland de misstänkta i fall som ledde till åtal var hela hälften utomnordiska.

Förtydligande 15.12.2018: Bland de misstänkta fall som ledde till åtal var hela hälften utomnordiska.

Bild: Rubens ”Massaker på de oskyldiga”, 1611