Kategorier
Nyheter

Yle-journalister rasar mot fransk polis för avslöjandet av terrorist som mördade 3 och skadade 12 i förrgår

PÅ FRI FOT Frankrike skakades igår av en terrorattack på julmarknaden i Strasbourg. Den misstänkte gärningsmannen, 29-årige nordafrikanen Chérif Chekatt, gick till attack med pistol och kniv och tog livet av tre människor samt skadade 12 andra, många av dem allvarligt. Mannen lyckades fly i en kapad taxi efter en skottväxling med säkerhetsstyrkor och är fortfarande på fri fot.

 

 

Skrek ”allahu akbar” före attacken
Fransk polis har mobiliserat en massiv jakt efter den misstänkte, med ett manskap på över 720 inblandade. Mannen söks även av tysk polis, då Strasbourg ligger intill gränsen mellan länderna.

Statsåklagare Rémy Heitz berättade för media att den misstänkte ropade ”allahu akbar” – ett islamistiskt krigsvrål – före han började skjuta mot civila och hugga folk med sin kniv.

– Med hänsyn till plats, hans tillvägagångssätt, hans profil och vittnesmålen från de som hörde honom skrika ”allahu akbar”, har antiterroriststyrkan kallats in, sade Heitz under presskonferensen.

 

Misstänkte på lista över terrorhot
Den misstänkte har redan dömts 27 gånger för olika brott i Schweiz, Frankrike och Tyskland och fängslats ett flertal gånger, enligt Heitz. I huvudsak har det rört sig om stölder och våldsbrott, bland annat rån.

Sedan 2015 har Chekatt övervakats av franska säkerhetstjänsten DGSI, då misstankar riktats mot den radikala islamism han utövade när han satt fängslad. Chekatts klassificerades av säkerhetstjänsten som ett hot i kategori ”S” – en kategori med 26 000 övervakade, och cirka 10 000 personer med anslutningar till islamistiska terrorgrupper.

 

Fransk polis efterlyser med namn och bild
Statsåklagare Heitz har förkunnat att attacken var en terrorakt. Fransk polis har bett allmänheten om hjälp att hitta den misstänkte och publicerat hans namn och bild i en efterlysning. Samtidigt varnas allmänheten från att ingripa, då mannen är beväpnad och farlig. Frankrike har höjt hotnivån för terrorattacker till den högsta nivån efter attacken. Enligt nyhetsbyrån Reuters syns ett så kallat ”bönemärke” i Chekatts panna i hans polisfoto, ett blåmärke som vissa personer får i pannan på grund av upprepad kontakt med marken under böner till Mecka.

 

Chérif Chekatt

 

Svenska Yle mörkar islamistiska motiv
Mannens identitet kom till allmänhetens kännedom redan igår, då poliser avslöjade den för media. Något som har väckt skarp kritik från journalister på Svenska Yle. 

I ett försök att vilseleda allmänheten publicerade Yle-journalisterna Anneli Bülow, Dan Helenius och Carmela Walder igår en artikel för den finlandssvenska kanalen, där de försöker påskina för sina läsare att attacken inte hade islamistiska motiv. 

Det ökända islamistiska stridsvrålet har av journalisterna översatts till ”Gud är störst” och journalisterna fortsätter med att framföra att ”tyska myndigheter inte har uppgifter om att mannen varit en radikal islamist”, utan att framföra de andra uppgifterna som visar på islamism som gärningsmannens motiv.

Den finlandssvenska journalisttriaden riktar också hård kritik mot franska poliser för att de gått ut med identiteten på den misstänkte terroristen. Journalisterna skriver att poliserna ”inte har rätt att avslöja några som helst uppgifter under pågående utredning” – trots att den livsfarlige mördaren fortfarande är på fri fot.

 

Kräver att protester mot regeringen upphör 
Frankrikes justitieminister Nicole Belloubet har redan använt gårdagens terrorattack som skäl till att kräva att de så kallade ”Gula västarnas” demonstrationer mot landets regering ska upphöra.

På bilden: Bülow till vänster, Walder till höger. Foto: Yle