Kategorier
Nyheter

Affärskvinna som häktats för misstänkt exploatering av fem utlänningar har nära band till minister

Den affärskvinna som sitter häktad i Mariehamn som misstänkt för grovt ocker och ordnande av olagliga inresor för utlänningar har flera kopplingar till en minister i sittande landskapsregering.

Personen har drivit ett rekryteringsföretag inriktat på att rekrytera utlänningar till Finland och Åland, samt hjälpa dem med pappersarbetet för att migrera. Nu misstänker polisen att kvinnan har exploaterat fem utlänningar genom att ta ockerpriser för sina tjänster.

Affärskvinnan har inte bara hyrt sitt kontor av en minister i Ålands landskapsregering, hennes företag har också gynnats med ett avtal på över €12 000 från avdelningen som ligger under ministern i samband med åtgärder på grund av Covid-19 ifjol. Ministern har sagt till Ålands Nyheter att det är föreningen Ålands Näringsliv som valt ut henne till avtalet, trots att landskapsregeringen står som avtalspart. Vad som står klart är att inget annat rekryteringsföretag gavs möjlighet att ge anbud på uppdraget. Ministern har också under tiden han innehaft sitt ämbete publicerat reklam där han poserar med kvinnan. I texten till bilden berömmer han henne och rekommenderar allmänheten att anlita hennes företag.

 

Offer kommer från utanför Europa

Tingsrätten har på polisens begäran hemligstämplat det mesta av häktningshandlingarna. Orsaken är utredningstekniska skäl. Kommissarie Tommy Thörnroos leder utredningen och säger till Ålands Nyheter att de fem människor som misstänkts ha blivit offer för ocker kommer från utanför Europa. Han vill inte gå in mer specifikt på ursprungsplats.

Hur misstänker polisen att brotten gått till?
– Utan att gå in på detaljer är det så att man har erbjudit tjänster till ockerliknande priser, som hänförs till den här inresan i landet.

Har det varit tänkt att de skulle komma för att arbeta?
– Det vill jag inte gå in på i det här skedet.

Finns det fler misstänkta än den häktade i det här skedet?
– Det är en person som är misstänkt.

Är personen känd för polisen sedan tidigare?
– Nej.

Thörnroos säger att det inte finns några andra företag som varit inblandade i de misstänkta brotten.

Hur stora summor har det rört sig om totalt?
– Jag vill inte gå in på några exakta summor, men det rör sig om hundratusentals euro.

En snabb granskning av siffrorna i kvinnans företag visar att omsättningen ökade explosionsartat, från att ha varit runt €50 000 under 2018 till över €250 000 under 2019. De redovisade vinsterna har också ökat från €4000 till €45 000.

Åtal ska väckas i början av april. Polisen räknar med att vara färdig med sin förundersökning i mars månad.