Afrikansk man dömd för grova barnvåldtäkter i Esbo

Frank Emanuel

ESBO Västra Nylands tingsrätt dömde den 28 år gamle ghananen Frank Emanuel till fängelse för att han systematiskt våldtagit finska barn i Esbo, som han tagit kontakt med via Snapchat och Instagram och lockat till sin lägenhet med att bjuda ut alkohol och tobak. 

 

Söp ner och våldtog fjortonåringar

DOKUMENT

Västra Nylands tingsrätt R 19/1438

Enligt åklagaren hade han våldtagit två 14-åriga flickor i mars 2018. Han hade hittat sina offer online redan i september 2017 och övertalat dem att skicka nakenbilder på sig själv via Snapchat och Instagram. Han bjöd dem till sin lägenhet, där han söp ner bägge flickor så att de var redlöst berusade. Därefter hade han våldtagit den ena flickan genom att hålla fast henne, trots att hon protesterade och kämpade emot. Sedan hade han gjort det samma med den andra flickan. Enligt åklagaren hade våldtäkterna skett på synnerligen förödmjukande sätt och dessutom i närvaron av vittnen. 

Åklagaren yrkade på straff för två fall av grov våldtäkt och två fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn. Frank Emanuel nekade till anklagelserna. Enligt honom hade bägge flickor haft samlag med honom frivilligt och han hade inte försökt locka dem med sprit eller utnyttjat deras berusning.

 

Yngsta offret endast 12 år

Frank Emanuels yngsta offer var en 12-årig flicka, som han likt sina andra offer tagit kontakt med via Instagram och Snapchat under 2018. Han hade enligt åklagaren ljugit om sin ålder och sagt att han var 20 år gammal och upprepade gånger begärt att flickan skulle ha sex med honom. Han hade lockat henne med tobak och alkohol, samt bett henne skicka nakenbilder till honom. Frank Emanuel nekade till att alls ha skickat meddelanden till flickan. Åklagaren yrkade på straff för sexuellt utnyttjande av barn.

 

Våldtog flicka när hon sov

Det fjärde offret var en 15-årig flicka. Enligt åklagaren hade Frank Emanuel utnyttjat henne sexuellt tre gånger, varav två gånger varit frivilligt. Den tredje gången hade han våldtagit flickan genom att anfalla henne när hon sov. Åklagaren menade att brottet var extremt upprörande, eftersom det riktats mot ett försvarslöst och sovande barn. Dessutom hade Frank Emanuel gett flickan droger och alkohol. Frank Emanuel erkände samlagen, men hävdade att de varit frivilliga och att han trott att flickan var 18 år. Åklagaren yrkade på straff för grovt sexuellt utnyttjande av barn och grov våldtäkt. Frank Emanuel åtalades även för narkotikabrott, vilket han erkände.

Alla brott skedde i Esbo under 2017-2018.

 

Våldtog medvetslöst berusade människor

Vad gällde de två första flickorna berättade de ena i rätten att de kommit till Frank Emanuel och blivit bjudna på vodka, men lagt märke till att han själv inte drack mycket. Flickorna hade blivit redlöst berusade. Den ena flickan berättade att hon låg däckad på golvet när hon såg Frank Emanuel hålla fast och antasta den andra flickan. Hon försökte göra något, men var så berusad att hon tappade medvetandet. Hennes nästa minnesbild var att hon låg i sängen med Frank Emanuel över sig. Hon vädjade åt honom att sluta och kämpade emot förgäves.

Den andra flickan berättade att Frank Emanuel ofta försökt bjuda hem henne. Hon hade på hans begäran tidigare skickat nakenbilder till honom. När de besökte hans lägenhet uppmanade han henne att dricka sprit. Hon berättade att han hade närmat sig henne, men att hon varit så berusad att hon inte kunde göra något. Han hade därefter våldtagit henne, trots att hon protesterade. Hon hade varit redlöst berusad, men senare vaknat igen när hon hörde sin väninna skrika ”snälla sluta” och gått till rummet, där väninnan låg naken med Frank Emanuel bredvid, som steg upp. Flickan hade sett ut att ha varit drogad.

Frank Emanuel hade börjat vädja att de inte skulle gå därifrån eftersom han inte ville att polisen skulle få veta. De hade ändå lyckats lämna bostaden. Redan när de kom hem hade Frank Emanuel skickat meddelanden till den ena flickan om att hon gillat det som hände.

 

Skador i underlivet

Bland bevisen fanns kopior på konversationer, använda kondomer som hittats hos Frank Emanuel, samt en medicinsk rapport som konstaterade skador i underlivet på den ena flickan. Ett läkarutlåtande konstaterade skador och blåmärken på den andra flickan som överensstämde med hennes berättelse om hur hon blivit fasthållen.

Frank Emanuel menade att allt varit flickornas initiativ, från att skicka nakenbilder, till att be honom skicka könsbilder, vilket han gjort. Han hävdade att de bett honom köpa vodka åt dem och skickat pornografiska inspelningar på varandra till honom och att de tagit initiativ till att ha sex när de var i hans lägenhet. Det hade inte varit någon konflikt. Först när flickorna lämnade lägenheten hade de berättat om sina verkliga åldrar, han hade trott att de var 16-17 år. Ha hävdade också att han inte kände till någon åldersgräns för sex i Finland.

I en videoupptagning från tågstationen sågs flickorna efter att de lämnat Frank Emanuels lägenhet. Den ena flickan ragglar och måste luta sig mot inredningen.

Bland bevisen fanns också textmeddelanden där Frank Emanuel bad flickorna om ursäkt för vad som hänt och sagt att det inte ska hända igen.

 

Mentalt trauma

Läkarutlåtanden konstaterade mentalt trauma hos den ena flickan, som efter händelsen led av panikattacker, med anfall varje vecka. Den andra flickan fick tas in för ungdomspsykiatrisk vård i 6 månaders tid, med ångest, mardrömmar, panikattacker och aptitlöshet.

Tingsrätten ansåg det inte vara trovärdigt att två unga och sexuellt oerfarna flickor skulle ha varit initiativtagare till samlag med en över 10 år äldre och okänd man. Dessutom skulle detta ändå inte kunna utgöra någon grund för att minska hans ansvar. Frank Emanuels berättelse om händelseförloppet ansågs mycket osannolik. Tingsrätten dömde honom för två fall av grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Han ska ersätta flickorna €18 000 var för deras lidande och skador.

 

Mediarapporteringen om Uleåborg gjorde att flicka berättade om grooming

Den 12-åriga flickan berättade att Frank Emanuel tagit kontakt via Instagram och frågat henne hur gammal hon var. Han hade sagt att han var 20 år gammal och hon hade berättat att hon var 12. Han hade ständigt skickat smickrande meddelanden till henne och frågade henne ständigt om hon ville träffas. Han hade börjat skicka mängder av meddelanden till henne om att han ville ha sex med henne. Hon hade frågat om han var någon sorts pedofil och han hade bett om ursäkt. Nästa dag hade han bjudit hem henne till sig igen. 

Flickan hade frågat sig varför hon inte genast hade blockerat mannen, men hon hade inte gjort det eftersom hon gillade smickret. Frank Emanuel hade bett henne skicka nakenbilder. Han hade själv skickat bilder på tobak och alkohol och frågat ifall hon ville komma och röka och dricka. Flickan hade till sist blockerat honom från sociala medier, på sina vänners uppmaning. När hon senare fick höra talas om groomingligorna i Uleåborg hade hon berättat för sin skolkurator vad hon varit med om och skolkuratorn kontaktade föräldrarna som gjorde en polisanmälan.

Frank Emanuel nekade till att han varit den som skickat meddelanden till flickan, men tingsrätten menade att profilbilden överensstämde med hans profilbild på Facebook. Frank Emanuel dömdes för sexuellt utnyttjande av barn. Han ska ersätta flickan €2000.

 

Offer ville inte anmäla

Det 15-åriga offret hade Frank Emanuel också tagit kontakt med via Snapchat och Instagram. Hon hade berättat att hon var 15 och Frank Emanuel hade sagt att han var 19. Flickan berättade att de träffats tre gånger. Den tredje gången hade flickan varit väldigt trött och somnat på soffan i hans lägenhet. Det hade varit andra gången hon druckit alkohol. Hon vaknade av att Frank Emanuel våldtog henne. Flickan lyckades till sist lösgöra sig och konfronterade honom fysiskt och verbalt före hon lämnade platsen. 

Flickan hade inte haft någon avsikt att driva saken i rätten, men hon hade berättat om händelsen för sin psykiatrer. Hennes vänner hade inte trott på hennes berättelse. Flickan ville inte höras av rätten, men bekräftade via sitt biträde att åtalets beskrivning var korrekt.

Frank Emanuel berättade att flickan sagt att hon var 18 år och att de träffats och haft sex flera gånger. Efter den sista gången hade hon lämnat lägenheten vid gott humör. Senare hade hon skickat ett meddelande och frågat ifall han haft sex med henne medan hon sov, vilket han nekat till. De hade inte druckit alkohol hemma hos honom.

Åklagaren presenterade bevis i form av flera konversationer som Frank Emanuel skrivit till flickor som varit 15, 16, 16, 13 och 14 år gamla. I konversationerna har han hävdat att han varit 17, 18 eller 19 år.

Tingsrätten bedömde Frank Emanuels berättelse om händelseförloppet som mycket osannolik. I domen konstateras också att Frank Emanuel i flera fall ljugit om sin ålder när han tagit kontakt med unga flickor via sociala medier. Han dömdes för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Han ska ersätta flickan €4500 för hennes lidande.

 

Förpassas till fängelse

För grovt sexuellt utnyttjande av tre barn, sexuellt utnyttjande av ett barn, grov våldtäkt av två barn, våldtäkt av ett barn samt narkotikabrott dömdes ghananen Frank Emanuel, född 1991, till 6 års och 6 månaders ovillkorligt fängelse. Han har förpassats till Vanda fängelse. Domen har ej vunnit laga kraft.