Kategorier
Nyheter

Ålands polis svarar om brutal gruppvåldtäkt: ”Vi hade inga skäl att misstänka brott”

Ålands Nyheter rapporterade igår om en misstänkt gruppvåldtäkt i september ombord ett kryssningsfartyg mellan Sverige och Mariehamn. En kvinna hade besökt en okänd rumänsk man i hans hytt och blivit våldtagen av honom, samt fem andra rumänska män som kommit till hytten. Trots att fartygets vaktstyrka grep och fängslade samtliga män ombord och kontaktade polisen vid ankomst i Mariehamn inleddes ingen förundersökning.

Nu behandlas brottet istället av svenska myndigheter och åklagare Paulina Brandberg har varit mycket kritisk till den åländska polisens agerande i fallet. Två av de misstänkta har redan gripits i Sverige, medan de fyra andra är efterlysta och jagas av polisen. Konstapel Christoffer Ahlfors svarar på Ålands Nyheters frågor:

Varför tog ni inte kvinnan till sjukhuset för undersökning?
– Kvinnan ville inte prata med polisen. Eftersom Ålands polismyndighet inte fick någon information om någon händelse som skulle ge skäl att misstänka brott, fanns det inga grunder att inleda någon förundersökning och således heller inte vidta andra åtgärder, skriver Ahlfors.

Förhörde ni vaktmännen?
– Någon förundersökning har inte inletts vid Ålands polismyndighet, då det inte framkommit några uppgifter som skulle ge skäl att misstänka något brott. Följaktligen har några förhör inte hållits.

Varför tog ni inte de anklagade till förhör?
– Orsaken samma som tidigare svar.

Kommer ni att ändra era procedurer för liknande fall i framtiden?
– Polisen har väldigt bra rutiner när det gäller utredning av våldtäktsbrott ombord på färjorna. Vilka åtgärder som ska vidtas är solklara för alla poliser. En förutsättning för att polisen ska vidta åtgärder är dock att det kommer information till polisen om att ett brott skulle ha inträffat.

Med så mycket brott på kryssningsfartygen, varför kan inte polisen ha närvaro ombord?
– Ålands polismyndighet har inte jurisdiktion att jobba utanför Finlands gränser. Det finns heller inte resurser för en sådan verksamhet.