Kategorier
Nyheter

Åländsk affärsman efterlyst efter miljonsvindel med fartygs- och sjögräsaffärer

En åländsk affärsman är efterlyst för grov penningtvätt efter att han tillsammans med två andra åtalats för att ha svindlat nordiska industriföretag på enorma summor i ett sofistikerat och systematiskt upplägg, som började med en falsk fabrik för solpaneler för att fortsätta med en miljonbluff i järnvägsaffärer. Plundringsbytet investerades i ett fraktfartyg som bluffmakarna sålde på auktion till Afrika. Deras sista affär blev en riktig soppa och nu krävs trion på 5 miljoner euro för uteblivet sjögräs.

Egentliga Finlands tingsrätt utfärdade för några dagar sedan en häktningsorder mot den åländske affärsmannen Mikael Holm, efter att han inte dykt upp på en rättegång där han stod till svars som misstänkt för tre fall av grov penningtvätt, i en stor härva av svindleriaffärer. Förutom Holm står Stefan Sjölund och Sari Tulunen åtalade för grovt bedrägeri och grov penningtvätt.

DOKUMENT

Stämningsansökan R 16/831

Häktningsärende R 17/2275

Bluffmakeriet började 2013. Enligt åklagaren hade Sjölund och Tulonen tillsammans svindlat bolaget Finnfoam, genom att lura dem att de tillsammans skulle investera lika mycket pengar i det gemensamma bolaget ACG Texsun. I slutändan var det bara Finnfoam som hade investerat några pengar i bolaget. Sjölund och Tulonen skulle enligt avtalet investera sin andel via deras firma ACG Lacella, men det hade de inte gjort och enligt åklagaren hade de aldrig haft någon avsikt att göra det heller.

 

Se sammanfattningen i vårt bildspel

Samföretaget ACG Texsun grundades för att tillverka solfångare. Finnfoam och ACG Lacella hade tecknat avtal om att investera €150 000 var. Finnfoam betalade strax därpå in investeringen till ACG Texsuns konto, men ACG Lacella betalade inte in motsvarande. Stefan Sjölund var tillsatt verkställande direktör för ACG Texsun.

Därefter kom parterna överens om att låna ut €26 000 var till ACG Texsun. Finnfoam förde genast över pengarna till ACG Texsuns konto, men ACG Lacella gjorde inte motsvarande.

 

Förfalskade dokument skickades till affärspartner

Under två års tid förde Finnfoam över totalt €212 000 till ACG Texsun, medan ACG Lacella endast förde över €59 000 till bolaget. Istället hade Sjölund och Tulonen fört över pengarna som Finnfoam investerade i ACG Texsun till deras egna bolag ACG Lacella. Totalt €207 000 hade plundrats – nästan alla pengar Finnfoam hade investerat. Till på köpet hade Finnfoam betalt €32 000 för installationer och arbeten inom företaget utan att ACG Lacella bidragit med motsvarande.

Åklagaren menar att Sjölund och Tulonen genom bedrägeriet skaffat sig väsentlig vinning och orsakat väsentlig och särskilt kännbar ekonomisk skada på Finnfoam.

Ur den massiva mängden beslagtagna bevis framkommer det hur bedrägeriet gått till. Det fanns ett tidigare bolag i Sverige som hette Texsun AB och gick i konkurs. Sjölund och Tulonens bolag ACG Lacella erbjöd sig att köpa solfångarutrustningen för drygt €100 000 från konkursboet, som gick med på affären. Sedan sålde ACG Lacella utrustningen till dotterbolaget ACG Texsun, men den här gången för €300 000 istället. Det ursprungliga köpebrevet förfalskades genom att man helt och hållet tog bort köpesumman och skickades därefter till Finnfoam. Polisen kunde beslagta det ursprungliga köpebrevet bland ACG Lacellas bokföring.

 

Miljonbelopp för lok och vagnar

Året därpå fortsatte Stefan Sjölund och Sari Tulonen sina svindlerier i ännu större skala, enligt åklagaren – den här gången med järnvägsaffärer. Det finska bolaget Komsor lurades att köpa två lok, samt plogvagnar och vagnar för grustransport. Hela affären gick loss på €1 230 000, men köparen fick endast en vagn – värd €124 000 – efter att ha överfört miljonbeloppet.

Åklagaren menar att Sjölund och Tulonen orsakat Komsor ekonomisk skada på minst 1,1 miljoner euro genom sitt bedrägeri.

Enligt åklagaren var miljonsvindlet bara en språngbräda för avsevärt större ambitioner hos Sjölund och Tulonen. Pengarna som de lurade av Komsor använde de till att genom ACG Lacella betala en handpenning för att köpa lastfartyget Cleopatra (idag Renata). Enligt åklagaren var detta planerat från första början. Bland den massiva mängden bevis finns utredningar kring följande bolag, som kontrollerades av Sjölund, Tulonen och Holm:

  • ACG Lacella OY
  • Cleopatra Shipping AB
  • MH Shippping AB
  • Tibro Flooring AB
  • ACG Cleantech OY
  • ACG Nanocell OY
  • ACG Texsun OY
  • Turun Erikoismaalaus OY
  • Saga Partners OY

På det sociala nätverket LinkedIn hade Sjölund meddelat att han äger ACG, IBS, Cleopatra Shipping, AABA OY, e-point, trakk.eu, Tibro, Stefans, MarkAntalya sc och Saga Partners.

 

Schema över förskingring
Genom blufföretagen (röda) förskingrade triaden enorma summor.

 

Järnvägsaffärer spårade ur

I april 2014 ingick ACG Lacella ett föravtal med åländska Prima Shipping för att köpa fartyget Cleopatra, som undertecknades av Sjölund. Strax därpå betalade ACG Lacella in handpenningen på €160 000. En månad senare sattes ett nytt avtal upp, med ändringen att Cleopatra Shipping skulle köpa fartyget av Prima Shipping, igen med Sjölund som undertecknare. Miljonsumman som Komsor betalade till ACG Lacella i järnvägsaffärerna var uppdelat på 8 rater. När pengarna kom in till ACG Lacella fördes de strax därpå över till Cleopatra Shipping, som i sin tur förde över pengarna till fartygssäljaren. Totalt betalades €700 000 för köpet av fartyget och varenda cent hade svindlats av Komsor. Fartyget såldes vidare till Togo i Afrika och seglade under namnet Suha Queen I, före det såldes till Grekland, där det idag seglar under just grekisk flagg, ägt av bolaget D Carrier Shipping CO.

Ur beslagtaget material framgår det att Cleopatra Shipping styrdes av Sjölund, Tulonen och Holm.

Ålänningen Mikael Holm står åtalad för grov penningtvätt för sin delaktighet i fartygsaffärerna. Han verkade som Cleopatra Shippings och MH Shippings styrelseordförande under hela perioden som svindleriet pågick och hade dispositionsrätt till bolagets konton.

 

 

Gräsliga affärer med alger

Enligt åklagaren slutade inte bedrägerierna efter att fartyget köpts. Nu riktade triaden Sjölund, Tulonen och Holm blickarna mot bioteknik. De gav sig i mitten av 2015 in i affärer med det svenska företaget Nordlux Algae och lovade dem ett lån på 15 miljoner euro från bolaget ACG Cleantech. Lånet skulle Nordlux Algae använda för att sätta igång produktion av alger. Åklagaren hävdar att Sjölund – som undertecknade avtalet – aldrig haft varken möjlighet eller någon avsikt att betala ut ett lån på 15 miljoner euro.

Bland bevisen finns ett förfalskat dokument som Holm sänt till Nordlux Algae för att lura firman att de hade pengarna som de lovade att låna ut. Bland bevisen finns också avlyssnade SMS-konversationer där Sjölund, Holm och Tulonen diskuterar sitt förfarande och det framgår hur Sjölund utövar faktisk bestämmanderätt i olika företag. Sjölund står åtalad för grovt bedrägeri, medan Holm och Tulonen står åtalade för grov penningtvätt för sina delar i affärerna.

 

Pengar kanaliserades till MH Shipping

Penningtvätten hade enligt åklagaren gått till som så att Nordlux Algae enligt låneavtalet betalat in €100 000 till Cleopatra Shippings konto i slutet av maj. Ett par dagar senare hade Cleopatra Shipping fört över €50 000 till MH Shipping och någon vecka senare ytterligare €28 000.

Nordlux Algae hade betalat in €100 000 till Saga Partners konto i mitten av maj. Även de pengarna hade direkt förts över till MH Shipping.

Nordlux Algae hade också betalat €100 000 direkt till MH Shipping. Medan Nordlux Algae trodde att de betalat pengar till tre separata bolag, hamnade €178 000 hos MH Shipping och därifrån fördes genast €100 000 vidare till ett annat bolag, som inte nämns vid namn i stämningsansökan. 

När lånet aldrig kom skickade Nordlux Algae ett återbetalningskrav via sina advokater. Parterna förhandlade i oktober 2015 och kom överens om ett förlikningsavtal, där ACG Cleopatra, Cleopatra Shipping, MH Shipping, Stefan Sjölund och Mikael Holm skulle betala tillbaka €233 000 av de €300 000 som stulits. Avtalet uppfylldes ej.

Parterna förhandlade igen i februari 2016 och Nordlux Algae sänkte sitt förlikningskrav till €200 000. Endast €18 000 återbetalades.

Därefter försökte man igen i oktober 2016 och Nordlux Algae gjorde ett förlikningsavtal med endast MH Shipping. Endast €5000 återbetalades. Svenskarna fick nog och drog Mikael Holm inför Ålands tingsrätt, där de fick rätt. Mikael Holm återbetalade €45 0000 efter att Nordlux Algae anlitat Kronofogden för hjälp. 

MH Shipping betalade tillbaka €68 000 till Nordlux Algae under 2016.

 

Mikael Holm
Mikael Holm

 

Yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för alla tre

Åklagaren yrkar på att Sjölund, Tulonen och Holm alla ska meddelas näringsförbud. Redan 2015 häktades Sjölund och hölls häktad i drygt två veckor. Även Tulonen häktades, men släpptes efter en dag. Mikael Holm blev endast kroppsvisiterad. En kolossal mängd bokföring, avtal, kontoutdrag, e-post, och registerutdrag har beslagtagits som bevis i ärendet. Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för alla tre. 

Nordlux Algae yrkar på att de €236 000 som stulits ska återbetalas med 15% ränta, samt kräver ett massivt skadestånd på 5 miljoner euro, då det uteblivna lånet gjorde att verksamheten var tvungen att läggas ner. Enligt en skrivelse från bolaget hävdar de att de har lagt ner 10 timmar i veckan under två års tid på att försöka få tillbaka sina pengar och kräver ersättning för 930 timmars arbete á €100 – totalt €100 000 tillsammans med övriga advokatkostnader.

 

Valde Kina framför tingsrätten

Mikael Holm var kallad till Egentliga Finlands tingsrätt för en rättegång som skulle hållas den 16 augusti, där han stod åtalad för tre fall av grov penningtvätt. Holm meddelade via sin försvarsadvokat att han befinner sig i Kina och inte hade för avsikt att delta i rättegången ifall den hålls före november 2019, eftersom han var utomlands på uppdrag i yrket.

Två åklagare krävde därför att en internationell arresteringsorder skulle utfärdas mot Holm, med hänvisning till att han och hans försvarsadvokat i god tid hade fått veta när rättegången skulle hållas. 

Enligt tingsrättens beslut om häktning har Holm varit medveten om det ”stora maskineri” som ska till för att genomföra rättegången och borde ha infunnit sig. De menade att det fanns goda skäl att tro att han inte frivilligt kommer att komma tillbaka till Finland, med tanke på de misstänkta brottens grovhet.

Ålands Nyheter har sökt Mikael Holm för en kommentar.