Kategorier
Nyheter

Åländsk tidning sprider falska uppgifter om dödlig sjukdom

Uppdatering 26.05.2020: Lobråtten har tagit tillbaka sina påståeenden.


Isoleringen från verkligheten som åländska vänsterjournalister lever i bubblar ibland upp för att blottas i sin fullkomliga nakenhet. Senast ut är journalisten Petter Lobråten på tidningen Åland, som publicerat en ledartext där han framför sensationella uppgifter om att åtminstone 5 miljoner människor har dött av det kinesiska viruset Covid-19 till dags dato.

Siffrorna är dock helt falska och påhittade av Lobråten själv. I verkligheten räknar man med att mellan 300 000 och 400 000 människor dött av viruset globalt, samt att drygt 2 miljoner människor återhämtat sig från smittan.

 

I hela världen har pandemin enligt de senaste siffrorna skördat fem miljoner liv –en siffra som förmodligen är mycket större i verkligheten.

Petter Lobråten

 

Lobråten är kulturredaktör på den socialdemokratiska dagstidningen Åland och har sedan flera år tillbaka arbetat för att bli en  kämpe mot ”nyfascister”, ”rasister”, ”fascister” och ”mörkermän”. Bland annat genom att kampanja intensivt på sociala mot Förenta Staternas president Donald Trump.

Lobråten har tidigare också kritiserat sina politiska motståndare för att ljuga med statistik och krävt att allmogen benämner hans politiska motståndare som ”fascister”. Han har också kampanjat på ledarplats för censur av internet, där han glatt sig åt fängelsedomar i Sverige mot personer som haft diskussionsgrupper på Facebook och därefter dömts för vad andra individer publicerat.