Kategorier
Nyheter

Attackerade kvinna under bärsärkargång – döms för tvingande till sexuell handling

MARIEHAMN En åländsk man döms till lite villkorligt fängelse och saftiga skadestånd efter att han attackerat poliser och sjukhuspersonal under en psykotisk bärsärkargång. Åklagaren yrkade på straff för våldtäkt efter att han kört in sina fingrar i underlivet på en kvinna under tumultet. Försvaret protesterade och hävdade att mannen inte kunnat rå för vad han gjorde under sitt självförvållade bärsärkarrus på olika droger. Tingsrätten nappade på försvarets bete och lindrade hans straff med hänvisning till drogerna.

Det var i mitten av juli ifjol som polisen kallades till en adress i Mariehamn vid kl 7 på morgonen, efter ett brådskande larm. En person var på väg att hoppa från taket på ett höghus. Ambulans ryckte också ut. Patrullen lade märke till ett krossat fönster på översta våningen och gick upp till lägenheten. Alexander Blomqvist befann sig där tillsammans med en vän och uppträdde till en början lugnt och förnuftigt. Vännen hade berättat för poliserna att Blomqvist druckit och använt andra rusmedel.

 

Försökte tillgripa polisens vapen

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/173

Han hade förstört egendom i lägenheten och vid ett tillfälle varit i färd med att hoppa ut från balkongen. På väg nerför trappan började han göra kraftigt motstånd mot poliserna. Enligt en konstapel som vittnade gjorde Blomqvist allt för att ta sig ur deras grepp och lyckades kluma på tjänstevapnet, som han försökte ta ur polisens hölster. Blomqvist hade sparkat den ena konstapeln flera gånger och fortsatte försöka komma åt polisens vapen. Han lyckades också vrida om den ena polisens hand så att den skadades.

Under tumultet hade Blomqvist flera gånger hotat med att döda polisen och hans familj och flickvän. Blomqvist hade tittat konstapeln rakt i ögonen medan han uttalade sina hot. Till sist lyckades konstaplarna få honom i handfängsel och i buntband runt fötterna, så att de kunde bära ut honom.

Ursinnet fortsatte i polisbilen och hela vägen till cellen på polisstationen. Efter att han satts i häktet noterade poliserna strax i övervakningskameran hur han stod mitt i cellen och lät sig falla bakåt för att slå huvudet i väggen. I samråd med läkare beslöt poliserna att ta honom ur cellen så att han inte kunde skada sig själv. I samband med detta fortsatte det ursinniga motståndet. Han sparkade, rev och slog och fortsatte med sina mordhot mot samma konstapel och hans familj. Läkaren beslöt att förflytta honom till sjukhuset.

Den ena konstapeln vittnade om ett osammanhängande betteende hos Blomqvist under gripandet, som bland annat tvivlade på polisernas fysiska existens. Han hade också hotat med att bomba polisstationen.

Den andra konstapeln vittnade också om verklighetsfrånvänt beteende och prat om ting som gick över polisers förstånd. Blomqvist ville inte till ambulansen, utan stanna i lägenheten.

Blomqvist medgav att han gjort motstånd, men bestred brott. Han hänvisade till att han varit i ett klart psykotiskt tillstånd, något läkare kallade ”akut övergående psykos”.

 

Rymde från psykiatrisk avdelning

Åklagaren menade att Blomqvist gjort sig skyldig till våldtäkt och misshandel av en kvinna, samt skyldig till misshandel av två andra personer på sjukhuset. 

Försvaret hävdade att Blomqvist varit helt ur räkning under händelsen. Blomqvist bestred i synnerhet påståenden om sexuella antastanden och våldtäkt. Tingsrätten har censurerat de delar av domen som behandlar sexbrotten, med hänvisning till skydd av offrets identitet.

En skötare som arbetade på sjukhuset var kallad att vittna och berättade att en patient – Blomqvist –  sprungit ut i korridoren på psykiatriska avdelningen och betett sig hotfullt. Patienten hade lyckats ta sig ur sin isolering och attackerade vittnet med ett knytnävsslag i ansiktet. Skötaren lyckades med hjälp av två andra skötare få kontroll över patienten tills polisen kom.

 

Sprutor för att lugna ner sig

En annan skötare berättade att Blomqvist rymt och försökt ta sig in hos en annan patient. När de försökte få kontroll över honom hade han slagit skötaren i ansiktet, samt klöst och spottat runt sig. Till sist blev han fastsurrad och injicerad med Zyprexa för att lugna ner sig.

Ur domen framgår det att Blomqvist misshandlat en kvinna och kommit åt hennes underliv, samtidigt som han fortsatt misshandeln. Offret sjukskrevs under två månader efter händelsen. Tingsrätten kunde inte utreda huruvida Blomqvist kört in sina fingrar i hennes underliv eller inte och dömde honom därför för våldsamt motstånd mot tjänsteman och tvingande till sexuell handling istället för våldtäkt – såsom åklagaren hade yrkat.

 

Försökte skylla på LSD

Drogtester som gjordes på Blomqvist visade positivt på THC och bensodiazepiner, men inga andra droger. Blomqvist hävdade själv flera gånger att han också tagit LSD, men bestred det senare. Några spår av LSD påträffades inte.

Blomqvist genomgick en rättspsykiatrisk undersökning och tingsrätten ansåg att Blomqvist självförvållande rus gjorde att han skulle dömas som nedsatt tillräknelig och därför få strafflindring.

 

Lite villkorligt fängelse

Alexander Blomqvist, född 1995, dömdes för två fall av våldsamt motstånd mot tjänsteman, tre fall av misshandel, straffbart bruk av narkotika, samt för tvingande till sexuell handling till 9 månader och 15 dagars fängelse. Eftersom han tidigare är ostraffad beslöt tingsrätten att straffet skulle göras villkorligt.

Han ska ersätta kvinnan som han misshandlade och tvingade till sexuell handling €60 för mediciner, €1000 för lidande, €1000 för sveda och värk, €1200 för posttraumatiskt stressyndrom och €1200 för med sveda och värk jämställbart lidande och €800 för inkomstbortfall.

Han ska ersätta den ena konstapeln €1200 för sveda och värk, samt den andre €960 för sveda och värk, samt den ena vårdaren €800 för käftsmällen.

Domen har inte vunnit laga kraft.