Kategorier
Nyheter

Åländskt bolag beviljas €50 000 i bidrag av LR för lyxresor jorden runt

Direktörerna på IT-bolaget Carus har gjort det till en tradition att varje år plundra de åländska skattebetalarna på tiotusentals euro för att betala för sina lyxresor jorden runt och för att kunna imponera på sina kunder med flådiga middagar och till och med mutor till branschorganisationer.

Och Covid-pandemin utgör inget skäl för att pausa traditionen, som fortsätter. Därför har landskapsregeringen via näringsavdelningens byråchef Susanne Strand beviljat €50 000 i bidrag till Carus även i år.

I bidragsansökan, som undertecknats marknadsföringschef John Bertell, har han räknat ut vad det ska kosta att resa runt och representera Carus för potentiella kunder under 2022.

Först styrs skutan till mässan PVA Maritrends i härliga Long Beach i Kalifornien under tre dagar i februari när kylan biter som värst där hemma. Carus ska betala €18 000 för att delta i mässan och Bertell redovisar också hela €9000 i resekostnader och €4500 i hotellkostnader för deras tre representanter.

I april kliver tre representanter ombord på Silja Serenade för att ställa ut på mässan Shippax Ferry Conference. Trots att fartyget trafikerar Åland hävdar Carus att det ska kosta dem €1300 att ta sig ombord. Under tidigare år har Carus manövrerat så att de först reser till Sverige och sover på lyxhotell före de går ombord Silja Serenade. Totalt kommer deras deltagande i mässan kosta €14 000.

I juni bär det iväg till Madrid i Spanien för tre av Carus representanter och de åländska skattebetalarna får vara med och sponsra resekostnader för dryga €3000, utställningskostnader för €11 000 och hotell för €1600.

Sedan i oktober ska en ensam representant resa till Kanada för mässan som hålls av Canadian Ferry Association. Det kommer att kosta €7000, varav €2600 är resekostnader, €600 är hotellkostnader och €3800 är utställningskostnader.

 

Köper ”Platinum”-paket i Marocko

Där det verkligen kommer att bres på med pengarna som snotts av ålänningarna är på Interferry-mässan i Marocko. Carus har budgeterat €34 000 i utställningskostnader, som ålänningarna får betala för att de ska få ett ”Platinum”-paket på mässan. Tidigare år har priset inkluderat mutor för att få delta i en exklusiv lyxmiddag tillsammans med branschhöjdare.

I sin bidragsansökan påstår Bertell att resan till Marocko för tre av deras representanter kommer att kosta drygt €6300 och hotellet €5400.

Slutligen ska två representanter från Carus resa till USA i november nästa år för att delta i den nya mässan MarineLog Ferries Conference. Deras resa kostar €4000 och hotellet €400. Utställningskostnaderna är drygt €4000.

Totalt hävdar Carus att deras deltagande i olika mässor ska kosta €122 000 och bidraget som godkändes av Strand  ska täcka 40% av de påstådda kostnaderna.

Enligt Carus senaste bokslut från 2020 omsatte firman €6,2 miljoner – varav €1000 redovisades som beskattningsbar vinst.