Kategorier
Nyheter

Svindyr skridskobana och dekorationer för hundratusentals euro planeras när Mariehamns politiker vill vinna priset ”Årets stadskärna i Finland”

I takt med att offentlig sektor, privat sektor och olika föreningar växer samman i den nya bidragsekonomin börjar det också bli allt snårigare att hålla reda på vart skattebetalarnas pengar försvinner.

Ålands Nyheter rapporterade igår att näringsminister Fredrik Karlström (M) beviljat Mariehamns Stad €300 000 i bidrag för att staden ska ”öka attraktionskraften”.

En närmare granskning visar att pengarna går till föreningen City Mariehamn, som ägs av bidragsföreningen Ålands Näringsliv, men i huvudsak finansieras av Mariehamns stad via skattemedel. Med i City Mariehamn finns också en del företagare.

Förutom Karlströms bidrag på €300 000 ska ytterligare €490 000 investeras i det nya projektet, som ska pågå i tre år till en total kostnad av €790 000. Stadsdirektör Barbara Heinonen skriver i sin bidragsansökan att Mariehamns stad själva kommer att investera €150 000 av skattebetalarnas pengar i projektet och därtill kanalisera €210 000 till föreningen Ålands Näringsliv. Utav de pengarna ska €20 000 per år gå till en projektledare.

De €130 000 som saknas för finansieringen av projektet kan komma från företag eller privatpersoner.

 

Vill locka investerare för dyr skridskobana

För pengarna vill City Mariehamn först och främst bygga en tillfällig skridskobana för det sanslösa priset €240 000. Banan ska anläggas på torget där Strandgatan och Torggatan möts, under Självstyrelseparken och blir 9×25 meter stor.

Företagare, fastighetsägare och privatpersoner ska inbjudas att vara med och finansiera skridskobanan och i utbyte få sätta sitt namn på plakett och även ges egen istid om de bidrar rikligt med pengar.

Näst dyrast att bygga blir lekplatser, som planeras kosta hela €120 000. Den största vill gruppen sätta på Torggatan nära biblioteket och det ska även byggas aktiviteter för vuxna dagdrivare i form av boule, schack och pingisbord i betong. Lekplatserna ska ha maritimt tema.

Tredje dyrast blir vinterbelysning, som ska kosta €120 000 och täcka Torggatan. Någon förklaring till den enorma kostnaden ges inte.

 

Vindsnurror och målade höbalar

Också på sommaren ska det sättas upp dyra dekorationer i form av ”vindsnurror i åländska färger” och ”färgglada fjärilar” till en kostnad av €55 000. Och det slutar inte där. Med de summor som ska läggas på dekorationer kan det bli frågan om att besökare behöver ha med sig machete för att uträtta sina ärenden i centrum:

”Mer grönt i centrum ger en trevligare stadsbild och kan med rätt utformning även bidra till att boende och turister använder dem som bakgrund till sina selfies och delar dessa i sina sociala medier. Det vill vi ta tillvara på och ser därför att centrum fylls av gröna konstverk med formen av djur och aktuella fysiska händelser såsom skulpturer, färgade höbalar och annat som drar blickar till sig”, skriver de bidragssugna i sin ansökan.

Också snö- och isskulpturer ska smycka Torggatan och Esplanaden under vintertid – till nöje för unga på väg hem efter krogstängning. Kostnaden för kalaset beräknas till €60 000.

Förutom detta ska det kosta €25 000 att sätta upp skyltar för att hjälpa turister hitta från färjeterminalen till Centrum.

 

Satsar på att vinna prestigelöst pris

Närmare €40 000 av bidragspengarna ska kanaliseras direkt till City Mariehamn genom att ge gratis medlemskap till företag som går med. Kampanjen har fått det oinspirerade namnet ”Starkare tillsammans!”, med en planerad ”nystarts-festival” om de statliga virus-restriktionerna någonsin tas bort.

Förutom allt detta planeras också driftskostnader för €125 000. Hittas inte tillräckligt med privata aktörer som vill finansiera projektet lovar stadsdirektör Heinonen att staden tar på sig de kvarvarande kostnaderna.

Projektets deltagare är säkra på att Mariehamn med hjälp av bidragspengarna kommer att utnämnas till ”Årets stadskärna i Finland”.