Kategorier
Nyheter

Ålandsresor första företaget som beviljas det nya krisstödet för corona

Ålandsresor är det första företaget som tar del av landskapsregeringens stödpaket för företag som drabbats av kris på grund av det kinesiska coronaviruset Covid-19. Firman har tagit en likviditetskredit och landskapsregeringen förordar att skattebetalarna går i borgen för 80% eller maximalt €40 000 av krediten.

Kenneth Åkergård är handläggare på landskapsregeringens näringsavdelning och hanterar finansieringsärenden. Han bekräftar att garantin till Ålandsresor är den första som ges enligt det nya stödpaketet.

Hur många företag har hittills sökt garantin?
– Det är inte så många ännu, det är 7-8 det ligger på. Ännu har inte många hunnit, men de måste gå via bankerna först så det är en fördröjd effekt. Men det kommer nog garanterat att komma in många ansökningar.

Hur mycket pengar har det ungefär sökts garantier för?
– Förenklat så ligger lånen runt €50 000 per företag. Några har lånat lite mera. Sedan blir det med 80% en garanti för €40 000. Det är ganska vanligt, vissa har lånat mer och vissa mindre, men som standard har det varit vanligt med €50 000 per företag.

Åkergård berättar att två företag hittills blivit beviljade lånegarantin, medan de andra ansökningarna fortfarande är under behandling.

Landskapsregeringen har också beslutat om att betala ett bidrag från skattebetalarna på 20% av lånet eller maximalt €200 000 för de företag som på grund av coronaviruset behöver ta en likviditetskredit hos banken. 

Finns det något krav på att man måste använda likviditetskrediten för att få bidraget, eller räcker det med att öppna den?
– Jo, vi har en uppföljning vid årets slut, där vi ser om krediten har lyfts.

Så om ett företag lyfter bidraget utan att använda krediten kan det bli återbetalningsskyldigt för bidraget?
– Jo, det stämmer. Eftersom det hänger ihop kan de bli återbetalningsskyldiga för stödet.