Ålcom tänker lansera 5G-nät i år

radiomast

Mobiloperatören Ålcom planerar att lansera sitt 5G-nät under 2020 för att klara av vad de säger är ett ökande behov av data och bättre latens. Samtidigt finns det personer på Åland som oroar sig för strålning från frekvenserna som 5G-teknologin sänder på. Ålands Nyheter har grillat Ålcoms vd Tom Bengtsson om nymodigheterna.

Hur framskrider Ålcoms utbyggnad av 5G-nätet?
– Ålcom inledde sina tester av 5G under 2018 och tester har sedan fortgått efter det. En ny teknik innebär tekniska utmaningar och 5G är inget undantag. Vi förbereder för att lansera kommersiellt under 2020. Slutligt lanseringsdatum beror på hur implementering av systemet fortgår och att mobilnätet certifieras av telefonleverantörer.

Vad är vitsen med 5G när näten som finns fungerar bra?
– Vi har under flera år sett att mängden data i mobilnätet ungefär dubblas varje år. Det här innebär att även om mobilnätet är tillräckligt idag, kommer vi snart att behöva mera kapacitet i nätet för att motsvara framtidens behov. Vi har under våren sett en enorm ökning av antal personer som distansarbetar och det har inneburit en ökning av trafiken. Framförallt drivs ökningen av streamingtjänster,  mobil IPTV och andra videotjänster med hög kvalitet.

– Inom industri och trafik ser vi efterfrågan på otroligt kort latens för att möjliggöra nya tjänster. På Åland har det börjats med exempelvis autonom förtöjning av fartyg, och det finns mängder av andra områden där man med hjälp av nya tekniken kan automatisera manuella arbetsmoment.

 

nokia 8110
Nokia 8110 var på sin tid en populär telefon

3G med HSPA eller EDGE var riktigt snabbt redan för många år sedan, varför hålla på med nymodigheter?
– Världen förändras och allt mer av samhället digitaliseras och sköts via internet. Kraven på mobilnätet ökar som en följd av detta. Det behövs mer kapacitet då allt fler ser på streamingtjänster, har videokonferenser eller andra tjänster med hög kvalitet.

Vill ni ha 5G mest för att det ska se tufft ut i reklamen?
– Målsättningen med 5G är att erbjuda våra kunder en högkvalitativ uppkoppling så att kunder utan bekymmer kan ta del av alla digitala tjänster vi har runt om oss idag. Tjänster som gör vardagen enklare och arbetslivet effektivare och flexiblare. Ålcom vill främja flexibilitet i både arbetsliv och fritid, och att Åland är i framkant på teknikutveckling, och kan dra nytta av alla fördelar med ny teknik. Vi har också ett flertal kunder som efterfrågar 5G, både privat- och företagskunder.

 

”Ålcom uppgraderar i samband med 5G lansering hela mobilnätet och kommer samtidigt även att stänga ner 2G eller 3G nätet”

 

Är inte 5G mest för metropoler med hundratusentals användare?
– Visst finns det fördelar för metropoler, men även på Åland finns behov inom både arbets- och privatliv. 5G ger många nya möjligheter till nya applikationer och lösningar för att förenkla vardagen och ge nya möjligheter.

Varför är latensen så viktig när folk mest rullar på Facebook, skickar meddelanden eller tittar på videor?
– Inom industriapplikationer är latensen helt avgörande för de nya tjänsterna. Exempelvis vid automatisk angöring av fartyg finns inget utrymme för fördröjning utan nätet måste omedelbart ge respons till systemet, eller om en drönare skall leverera medicin till nödställda.

 

nokia n9
Nokia N9 lanserades strax före det finska företaget såldes ut till Microsoft

Vad säger du till de som är oroliga för strålningen från 5G-sändarna?
– 5G är en utveckling av nuvarande mobilteknik som funnits sedan 90-talet. En modernare teknik som gör att kapaciteten i nätet höjs kraftigt samtidigt som energianvändning och effekt minskar. Ålcom uppgraderar i samband med 5G lansering hela mobilnätet och kommer samtidigt även att stänga ner 2G eller 3G nätet. Prognoser tyder på att det i framtiden kommer att finnas flera uppkopplade enheter, då sensorer och mätare kommer att bli allt vanligare. Sammanlagt ser vi att effekten i framtidens mobilnät med 5G ungefär kommer att motsvara dagens nivå.

Är det inte bättre att vänta och se hur det går i Stockholm innan man börjar på Åland?
– Finland har redan ett 5G-nät och återkopplingenemmi från de finska operatörerna är att användarna är väldigt nöjda med tjänsten. Det är viktigt att Åland är med i utvecklingen och drar nytta av de möjligheter som 5G ger.

 

”Det finns ännu 2G telefoner från tidigt 90-tal i bruk i mobilnätet”

 

Vad är det som är speciellt med små mikrovågsantenner som ni skriver att ni inte ska använda er av?
– De används i tätbefolkade områden för att ge mycket höga hastigheter till många användare samtidigt på ett mindre geografiskt område, vi har på Åland inte de behoven då vi bara är 30.000 invånare på en relativt sett stor yta.

Hur gamla telefoner måste man slänga i sjön sen om ni stänger ner 3G-nätet?
– Om 3G-nätet stängs ner så kommer telefonerna troligtvis att kunna använda 2G-nätet för tal i alla fall. Inte samtliga modeller, men de flesta 3G telefoner klarar både 2G och 3G.

 

satellittelefon
Satellittelefoner är sällsynta idag, men ger täckning över hela planeten

Tom Bengtsson säger att Ålcom erbjuder ett återköpsprogram för telefoner som inte klarar av 5G-nätet och att de gamla telefonerna återanvänds eller demonteras på ett miljövänligt sätt.

Vilken är den äldsta apparaten som ni sett koppla upp sig på ert mobilnät i år?
– Vi har inte exakt vetskap om vilka apparater som kopplar upp sig på vårt mobilnät. Det finns ännu 2G telefoner från tidigt 90-tal i bruk i mobilnätet.

Ni skriver på er hemsida att cyklar, traktorer, färjor och bilar ska vara uppkopplade på 5G och köra runt själva, låter det så slugt?
– Vi ser att många företag utvecklar autonoma färdmedel för att förbättra och effektivisera förbindelser och transporter. Exakt hur framtida lösningar ser ut får framtiden utvisa men visst ser vi fördelar i självkörande skärgårdsfärjor och leveranser via drönare till skärgården. Åland kan vara en vinnare på utvecklingen av autonoma färdmedel som gör att avstånd mindre viktigt. Bättre kommunikationer och bättre uppkoppling ger stora möjligheter till distansarbete i skärgården.

Finns det något tricks för att minska strålningen man utsätts för, som att använda speakerphone?
– Ett bra sätt är att använda headset när man pratar i telefonen, vilket även ger fördelen att ljudkvaliteten blir avsevärt mycket bättre.

Hur mycket av laggande beror på nätet, jämfört med tröghet hos servern eller klienten?
– Merparten av trögheten beror vanligtvis på överbelastad server, men i vissa fall också på klienten.

Bengtsson vill inte kommentera om huruvida alandsnyheter.com kan ges prioritet över all annan trafik i 5G-nätet.