Irakier bakom islamistisk terrorattack i Berlin poserade på foto med Petteri Orpo

En islamistisk terrorist från Irak som igår attackerade civilbefolkningen i Berlin välkomnades 2015 till Finland av dåvarande inrikesminister Petteri Orpo (Saml), då han kom hit som en av tusentals falska flyktingar från Mellanöstern.

Den 30-årige mannen – som i tysk media benämns som ”Sarmad A” – lyckades skada sex civilpersoner när han med sin bil körde över tre motorcyklister och sedan kraschade in i en annan bil med tre passagerare. Efter attacken vrålade han det islamska stridsropet ”allah akbar” och bredde ut en bönematta. Vittnen berättar att han var beväpnad med en kökskniv och också hotade med att spränga en bilbomb. En av motorcyklisterna skadades allvarligt i terrorattacken och befinner sig i kritiskt läge.

En trafikpolis lyckades gripa islamisten, enligt tidningen Tagesspiegel.

I internationell media har fotografier från 2015 dykt upp där irakiern poserar på en bild med tidigare inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet och Förenta Nationernas tidigare generalsekreterare Ban Ki Moon då de besöker en flyktingförläggning i Finland.

”Sarmad A” var sedan tidigare känd av tysk polis som en fiende med extremistiska tendenser, men fick trots detta röra sig fritt i det tyska samhället. Den tyska regeringen låter kända terrorister från Islamska staten bedriva rekrytering i flyktingförläggningarna och polisen misstänker att det var på så vis som ”Sarmad A” radikaliserades.

Irakiern publicerade bilder på sig själv på sociala medier två timmar före attacken, tillsammans med kommentarer om att han tänkte bli martyr.