Kategorier
Nyheter

Åldring döms till villkorligt fängelse efter att ha misshandlat kvinna på Kökar

PÅ FRI FOT En åldring på Kökar döms till lite villkorligt fängelse efter att ha misshandlat en kvinna till den grad att hon måste fly huset och få hjälp av grannen.

Åklagaren yrkade på straff för dråpförsök och hävdade att Holger Karlström i september 2018 försökt dräpa en kvinna på Kökar genom att strypa henne och sedan försökt avrätta henne genom garrottering. Som strypjärn använde han ett stolsben och en handduk.

Han hade också gått loss med knytnävarna på hennes huvud och tryckt henne mot golvet så att hon fick skador på revbenen. Misshandeln pågick enligt åklagaren i flera timmar och Karlström hade flera gånger sagt att han skulle ta livet av kvinnan.

– Med beaktande av att Karlström flera gånger strypt kvinnan med såväl händer, stolsben som en handduk måste han ha avsett att döda kvinnan eller ha räknat med eller ansett att det fanns en övervägande sannolikhet för att denna dör. Ifall inte kvinnan lyckats kämpa emot och ta sig bort hade hon kvävts, skrev åklagare Peter Rikberg i åtalet.

Karlström nekade till anklagelserna.

 

Omfattande skador konstaterades av läkare

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/11

Som bevis presenterades ett läkarutlåtande, där det framgick att kvinnan hade fått flera skrapsår, blåmärken och rodnader i ansiktet, samt skador i öronen, på läppen och svullen näsa. Hela hennes halsparti hade varit rodnat. Över armar och händer fanns, på ryggen och på magen fanns rodnader och blåmärken. Hon hade också flera skrapsår och två stora blåmärken på vardera ljumske.

På brottsplatsen hade polisen hittat en stol med knäckt ryggstöd och blodspår. Kvinnan vägrade vittna mot Karlström eller säga något för att hjälpa rätten.

En granne var kallad att vittna och berättade att han sett kvinnan irra omkring på granngården på eftermiddagen och sett väldigt medtagen ut. Kvinnan hade gråtit och sagt att hon måste fly, samt berättat att hon blivit mycket slagen. Vittnet berättade att kvinnan var illa tilltygad, blött och haft strypmärken. Kvinnan sade till vittnet att hon blivit misshandlad sedan klockan 09:30 på morgonen och att Karlström försökt ta livet av henne.

Ett annat vittne berättade att kvinnan varit mycket rädd och berättat om misshandeln. Vittnet berättade i tingsrätten att hon inte kunnat se några tydliga skador på kvinnan. Åklagaren hänvisade då till polisförhöret, där vittnet istället berättat att hon sett rodnader i ansiktet och skador på kvinnans hals.

 

Dråpförsök inte bevisat

Eftersom kvinnan vägrade tala under rättegången blev det svårt för tingsrätten att ta reda på exakt vad som hänt. Vittnena konstaterades vara trovärdiga, men det gick inte att utreda hur hårt eller hur länge kvinnan blivit strypt. Tingsrätten ansåg inte heller att det fanns tillräckligt med bevis för att misshandeln skulle ha pågått i fem timmar. Åtalet för dråpförsök förkastades och likaså åtalet för grov misshandel, då det enligt tingsrätten inte fanns bevis på att Karlström skulle ha gått till väga på något särskilt rått eller grymt sätt.

Vad som däremot gick att bevisa var att Karlström strypt kvinnan, upprepade gånger slagit henne i huvudet, tryckt henne mot golvet så att hon skadat revbenen, luggat henne så att håret lossnat och sparkat henne.

Holger Sigfrid Karlström, född 1944, dömdes till 6 månaders villkorligt fängelse för misshandel. Tack vare offrets tystnad är han således försatt på fri fot. Domen har inte vunnit laga kraft.