Kategorier
Nyheter

Alfons Röblom lovar landskapsregeringens stöd till Nokia för ”virtuella kraftverk”

Virtuella kraftverk som drivs av 5G-strålning? Något sådant tycks vara på gång på Åland, med landskapsregeringens och utvecklingsminister Alfons Röbloms (HI) stöd.

Det är telekomjätten Nokia, som tillsammans med Aalto-universitet har dragit igång ett bidragsfinansierat projekt med titeln ”5G Virtual Power Plant” och nu vill landskapsregeringen haka på projektet via sitt bolag Flexens.

Det imponerande namnet till trots handlar projektet inte om någon framtidsteknik eller energi ur etern, utan snarare att mindre kraftverk ska kommunicera trådlöst med ett system för att fördela belastningen på elnät.

Idén är inte heller ny, redan 2018 tecknade konkurrenten Ericsson ett avtal med Fortum för att kunna koppla in elkunder till deras system för att fördela kraftbelastning bland 1000 finska hushåll.

Traditioner till trots kommer LR inte heller att ge några bidragspengar till Nokias projekt. Istället lovar minister Röblom att LR ska göra om lagar och förordningar för att gynna Nokias projekt. Stefan Fransman blir landskapsregeringens representant för projektet.