Kategorier
Nyheter

Alternativ verklighet: S säger att 300 000 våldtäkter sker i Finland

Ålands socialdemokrater går idag ut på sin hemsida med det sensationella påståendet att 200 000 – 300 000 (två hundra tusen till tre hundra tusen) våldtäkter begås i Finland ”idag”. Enligt statistikcentralens siffror har polisen i Finland fått in 1338 anmälningar om våldtäkt under 2018, vilket är den högsta siffran någonsin.

 

”Våldtar för att de inte har jobb”
Bakom Socialdemokraternas skrivelse står partisekreterare Kristin Mattsson, som arbetar som sociolog på Åbo Universitet. Hon hävdar att våldtäkter inte kan hindras med straff eller utvisningar och skriver också att utlänningars överrepresentation bland våldtäktsmän har ”helt förståeliga orsaker” eftersom de utländska unga männen som tydligen är flyktingar ”sitter månader på förvar utan möjlighet till arbete, utbildning och familjeliv”. Tillräcklig orsak för att våldta och gruppvåldta kvinnor och barn.

Istället för kultur eller etnicitet som orsak till våldtäkterna lyfter Mattsson ”klass, fattigdom, integration, utbildning, arbetslöshet, traumatiska erfarenheter, kön osv”.

 

Kristin Mattsson

”Minoriteter diskrimineras av rättsväsendet”
Socialdemokraterna skriver också att det är ”känt att utrikesfödda och etniska minoriteter diskrimineras av rättsväsendet, vilket också höjer deras andel i statistiken”.

Ifall Socialdemokraternas siffror om 200-300 tusen våldtäkter per år skulle stämma, innebär det att mellan 500 och 800 kvinnor våldtogs i Finland varje dag. Det skulle också innebära att Finland har mer än 7 gånger så många våldtäkter som Sydafrika, som rapporterar 40 000 våldtäkter per år på en befolkning som är 10 gånger större än Finlands. I Sydafrika blir 2 av 5 kvinnor offer för våldtäkt under sin livstid.

Ålands Nyheter har kontaktat Socialdemokraterna och får svar av en anonym representant:

Ni hävdar att 200 000 – 300 000 våldtäkter sker i Finland, menar ni per år?
– Fråga Kristin Mattsson som skrev texten.

Ni skriver också att utrikesfödda diskrimineras av rättsväsendet, kan ni ge ett exempel?
– Som jag sa ovan.

Ålands Nyheter har också sökt Kristin Mattsson för svar, utan att lyckas.

Foto: Socialdemokraterna