Kategorier
Nyheter

Mariebads konsulthärva fortsätter: Stadsdirektören vill ge €100 000 extra till konsulter, ÅF kräver granskning

Mariehamns stadsstyrelse kommer på tisdag att ta ställning till en skrivelse från stadsdirektör Barbara Heinonen, där hon föreslår att skattebetalarna ska få äran att betala ytterligare €100 000 för att konsulter ska utreda förbättringar av Mariebad.

För 2018 budgeterade staden totalt €250 000 för reinvesteringar för Mariebad och det svenska konsultbolaget Projektengagemang AB anlitades för uppdraget, som de dock inte fick färdigt under fjolåret. Totalt uppgick utredningskostnaderna till €158 000 och enligt Heinonen måste ytterligare €100 000 nu skjutas till.

 

Socialdemokrat manipulerade dokument
Uppdraget gavs till Projektengagemang AB av stadens infrastrukturdirektör Kai Söderlund, men ledamöter i Infrastrukturnämnden menade att stadens upphandlingsregler inte följdes och att Söderlund anlitade bolaget för ett mycket större uppdrag än vad han hade befogenhet att göra.

Härvan fortsatte med att Infrastrukturnämndens ordförande Jessica Eckerman (S) manipulerade möteshandlingar för att försöka censurera sina meningsmotståndare, vilket i sin tur ledde till att Böge Holmberg (C) och Sune Axelsson (Ob) drog hela Infrastrukturnämnden inför Ålands förvaltningsdomstol, som för närvarande behandlar ärendet.

 

Ålands Framtid kräver granskning
Ålands Radio rapporterar idag att partiet Ålands Framtid begärt att nybildade myndigheten Ålands upphandlingsinspektion ska granska konsultaffärerna inom staden.

– Eftersom stadsledningen och stadsstyrelsen inte utrett frågan och inte heller anser att upphandlingen bör få en extern, oberoende granskning ber jag Ålands upphandlingsinspektion att utreda om upphandlingen strider mot EU:s upphandlingsdirektiv, skriver Ålands Framtids Rolf Granlund.

Barbara Heinonens skrivelse

På bilden: En herre i färd med att betala oförutsedda utgifter enligt förslaget från Projektengagemang AB