Kategorier
Nyheter

Anders Wiklöf får €143 000 i corona-bidrag till sina tidningar Åland och Nya Åland

Den åländske bankmogulen Anders Wiklöf kan inkassera totalt €143 000 i corona-understöd till sina tidningar Åland och Nya Åland. Pengarna kommer från finska Trafik- och Kommunikationsverket (Traficom). Ovillig att nagga på sin enorma förmögenhet under corona-pandemin har Wiklöf istället satt i system att lägga bördan på de finska skattebetalarna med bidragskrav till sina företag – bland annat till sin nattklubb Arkipelag och till Wiklöf Hotel Services AB.

Ålandstidningen och Nya Åland har under 2020 lagt om sitt fokus till att kampanja mot Förenta Staternas president Donald Trump. Bägge tidningar uppger nu att de drabbats ekonomiskt av corona-pandemin genom att deras annonsförsäljning minskat kraftigt.

Landskapsregeringen på Åland ger också förtäckt stöd till Wiklöfs tidningar genom att regelbundet köpa helt onödiga annonser – till exempel för att önska en God Jul. Som Ålands Nyheter tidigare rapporterat betalar LR årligen över €320 000 till Wiklöfs tidningar för annonser.

Totalt delar Traficom ut €7 500 000 i corona-bidrag till medier. Traficoms bidrag beräknas enligt formeln €3700 per anställd som arbetar som journalist. Den bidragsberoende kanalen Ålands Radio var först med nyheten.

Foto: Ålandsbanken