Kategorier
Nyheter

Daniel Johansson ges lukrativt konsultuppdrag tack vare korruption inom Kulturbyrån

Det har blivit en regel att den som väljer att vara offentligt aktiv inom den åländska vänstern också garanteras livstids försörjning på skattebetalarnas bekostnad genom att landskapsregeringen skapar olika projekt och konsulttjänster för att särskilt gynna sådana individer.

DOKUMENT

Konsultavtal

Vänsterprofilen Daniel Johansson har därför tilldelats €1600 plus moms av ålänningarnas pengar i konsultarvode av landskapsregeringen genom Kulturbyrån och Ted Chikasha, som är intendent på Eckerö Post & Tullhus.

För arvodet ska Johansson utföra ett uppdrag med att designa några skyltar och affischer för en utställning med temat textil, samt ett vernissagekort. Själva texterna behöver han inte bekymra sig över, då de levereras av Chikasha.

”Jag arbetar utifrån en normkreativ, feministisk och antirasistisk värdegrund”, skriver Johansson, som tar arvodet via företaget Mildreds Kompani, som han driver tillsammans med pride-bossen Sofia Enros. Uppdragsgivaren Chikasha har i egenskap av intendent på Eckerö Post & Tullhus hållit föreläsningar under pride-evenemang.

Ålands Nyheter har frågat landskapsregeringen hur konsultuppdraget upphandlats. Museichef Annika Dahlblom berättar att det endast var Daniel Johansson som gavs någon möjlighet att ge anbud:

– Offertförfrågan riktades enbart till Daniel Johansson då det är Daniels konstnärliga uttryck vi eftersträvar i det grafiska materialet för sommarens utställning på Eckerö post- och tullhus.

Dahlblom hävdar att det hade kunnat bli dyrare än vad hela uppdraget skulle ha kostat ifall saken hade upphandlats.

I avtalet kräver landskapsregeringen att Johansson använder firman Cainby för att trycka materialet. Johansson har också sina egna krav, som han framställer i offerten:

”Jag rekommenderar beställaren att välja miljöcertifierade papperskvaliteter och färger samt att designartiklar t.ex give-aways, roll-ups är fairtrade och eko.”

Vidare kommer Johansson att betalas €99 i timmen för uppgifter utöver offerten ifall sådana uppkommer. Uppdraget ska vara färdigt 30 april 2021.

På bilden: Daniel Johansson, Ted Chikasha infälld, foto: Ålands Museum