Kategorier
Nyheter

Anders Wiklund sponsrar festfixare med €1000 för att skjuta upp Hammarbo-fest till ett senare datum

En stor fest för ungdomar skulle hållas på Hammarboda förra helgen och väntades locka ett par hundra deltagare. I samma veva engagerade sig utbildningsminister Annika Hambrudd (C) för att försöka få stopp på ungdomarna genom att i helgen skicka ut ett pressmeddelande till lokalmedia där hon fördömde festen.

Kalaset ställdes in bara några timmar före det var tänkt att börja, men under ett par dagar har rykten florerat om att storföretaget Optinovas chef Anders Wiklund skulle ha betalat arrangören ”en muta” på €1000 för att festen skulle ställas in. Ålands Nyheter har pratat med Wiklund, som ger sin förklaring:

– Jag har inte betalat för att ställa in en fest. Jag har erbjudit mig sponsra nästa fest för att uppmuntra till att skjuta fram den till bättre tidpunkt utan Corona. Dessutom med mer pengar så den kan bli ännu bättre. Det är helt från egen ficka.

Varför?
– För att minska risken för smittspridning på Åland då detta event var högrisk i mina ögon. En stor risk för hälsan bland ålänningar samt industriföretagen på Åland.

Ser du något problem med metoden?
– Ja, det skedde för sent. Jag hade hoppats på myndighetsdirektiv tidigare som kunde reglera det, men dessa uteblev.

Är det första gången du gjort något liknande?
– Jag försöker alltid tänka på Ålands bästa i alla lägen, det görs kontinuerligt. Något liknande exakt som detta har jag inte gjort, och hoppas slippa göra igen. Det bör hanteras på andra, bättre sätt, av ansvar både från ålänningar och tydliga direktiv från myndigheter.

I en chat-konversation som festarrangören offentliggjort på sociala medier framkommer det att han vid någon tidpunkt kontaktats av Wiklund, som skriver:

– Hej (namn)! Du får €1000 att ordna festen vid annat tillfälle om du ställer in den idag.

– Ledsen för att du måste, men jätterisk för åländska arbetsplatser, sjukhuset, samt välmående om festen leder till ökad smittspridning. Hoppas du förstår.

Wiklund har nyligen kommenterat saken i annan media, där han berömmer arrangören för beslutet om att ställa in festen.

Foto: Maurício Mascaro