Kategorier
Nyheter

Anonymt hot på TOR-nätverket mot köpcenter i Uleåborg

Polisen undersöker ett anonymt hot mot köpcentret Valkea Shopping Centre som publicerades på det krypterade TOR-nätverket i söndags. Polisen har också haft ökad närvaro i köpcentret.

– Vi arbetar fullt för att få reda på den misstänkte, i samarbete med Centralkriminalpolisen. Vi kommer att undersöka frågan och eventuella länkar med andra liknande hot, säger utredningsledare Tero Luukkonen.

Enligt polisen har olika hot mot allmänheten ökat på sistone och sprids via sociala medier. Polisen uppmanar de som ser hot publicerade på internet att kontakta dem, så kan polisen bedöma hotet. Polisen rekommenderar följande tillvägagångssätt för den som upptäcker ett hot på nätet:

1) Rapportera saken till myndigheterna. Ifall hotet är nära förestående, ring 112. Annars tar polisen emot tips via sin hemsida. Myndigheterna kommer baserat på uppgifterna att avgöra ifall hotet är verkligt och kontakta dig ifall de behöver mer information. Ta gärna en skärmdump av materialet.

2) Sprid inte den misstänkta publikationen till andra. Hot som sprids i sociala medier kan inspirera andra.

3) Var inte orolig! Polisen utreder och undersöker olika hot varje dag, varav de flesta aldrig kommer allmänheten till känna. Polisen informerar omedelbart allmänheten ifall en viss plats eller ett visst område bör undvikas.

4) Om du upptäcker att polisen kommenterat saken i traditionella eller moderna medier kan du räkna med att läget är under kontroll.

Temabild