Kategorier
Nyheter

Bedrägeri: Hufvudstadsbladet publicerar falska nyheter för att lura sjuka åldringar på tusentals euro

Den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet har i flera år varit en tung förlustpost för ägarbolaget KSF Media, som också ger ut ett flertal andra finlandssvenska tidningar. Bolaget har år efter år redovisat miljonförluster, främst på grund av minskade upplagor av Hufvudstadsbladet.

I en intervju i mars sade vd Anna Hellerstedt att bolaget ska fokusera på att få inkomster via sina annonser och det har börjat märkas främst på Hufvudstadsbladets webbsida, där falska nyheter publiceras i form av annonser som utformats av redaktionen till att se ut som tidningens vanliga nyheter.

 

Riktar in sig på sjuka åldringar

De bedrägliga annonserna riktar särskilt in sig på åldringar med ansträngd ekonomi eller i behov av sjukvård, som av bolaget Aktia lockas till och uppmanas att pantsätta sina bostäder och dra på sig skulder på tusentals euro för att kunna utföra till exempel höftoperationer, ”njuta av livet”, eller till och med spekulera på bostadsmarknaden. 

Förfarandet, som kalla ett ”omvänt bostadslån” har varit starkt kritiserat sedan det infördes, bland annat av amerikanska Byrån för Konsumenters Finansiella Skydd för det bedrägliga sätt som företagen lurar låntagare med bedräglig reklam för en produkt som är komplex för konsumenter att förstå. I länder som Kanada har bedrägerierna blivit ett sådant problem att det nu krävs att låntagare måste ha godkännande från oberoende jurister för att kunna teckna ett ”omvänt bostadslån”.

 

Liknande förfarande på Åland

Även på Åland har dagstidningar tagit upp förfarandet med att publicera falska nyheter i form av annonser. Finansmannen Anders Wiklöfs dagstidning Åland erbjuder sig att publicera falska nyheter på sin hemsida för €850 i månaden, senast i form av valannonser för centerns kandidat i EU-valet Anton Nilsson. Wiklöfs andra dagstidning Nya Åland erbjuder sig också att publicera falska nyheter per offert.

Också Ålands Nyheter kontaktas regelbundet av skrupelfria bolag som vill betala för att få publicera falska nyheter som egentligen är annonser. Av respekt för våra läsare publicerar vi aldrig sådant material.