Kategorier
Nyheter

Årets åländska citat 2018

Ålands Nyheter har för sina läsare samlat de mest uppseendeväckande citaten från nyhetsåret som gått. 

”Jag kan bara beklaga den djupa okunskapen, kvinnohatet, rasismen och populismen som återspeglas i detta inlägg, och fortsätter göra mitt bästa under kommande år.”

Integrationsminister Nina Fellman (S) tog de flesta ålänningar på sängen i början av året med sitt fräna svar på en insändare där oppositionspartiet Ålands Framtid kritiserade ministern för spelbolaget Veikkaus utträde från den åländska marknaden. Ålands Framtid krävde en ursäkt, men Fellman stod på sig och fortsatte med att hennes svar även gällde övriga som har mage att kritisera henne. Oppositionen irriterades så pass att de i lagtinget krävde Fellmans avgång, men regeringspartierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna ställde sig bakom ministern.


”Det handlar inte om några särskilt stora summor. Hur mycket vi betalar för tjänster brukar vi inte avslöja av konkurrensskäl”

Hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson (M) svarade på frågor om missbruk av skattebetalarnas pengar som skett inom hamnen före bolagiseringen och före Janssons tillträdande. Dåvarande hamnchefen hade anlitat sin sons bolag för åtminstone €100 000 enligt en specialrevision. Den misstänkta korruptionen har sedan blivit ett polisärende.


”Ryssland förberedde sig på att sänka ett kryssningsfartyg och inta Åland med spetsnaz-soldater.”

En anonym militär expert berättade för tidningen Iltalehti varför över 100 finska poliser i höstas stormade flera ryskägda skärgårdsöar i Åbolands skärgård, i närheten av Kumlinge och Brändö. Den officiella förklaringen för den märkliga insatsen är misstänkt penningtvätt. Rysslands statsminister Medvedev avfärdade ryktena som ”paranoia” under sitt besök till Finland, men Finlands regering föreslog kort senare ny lagstiftning för att begränsa misstänkta utländska aktörers markköp i landet.


”De kvinnor som har blivit gruppvåldtagna av åländska män, hur känner de sig när man påstår från talarstolen i Ålands lagting att inga gruppvåldtäkter sker på Åland?”

Lagtingsledamoten Ingrid Johansson (L) avslöjade för allmänheten några av de värsta brotten i modern tid på Åland, när hon gav replik till oppositionspolitikern Stephan Toivonen (ÅD) under en parlamentarisk diskussion kring sexism och sexuellt våld. Johanssons uttalande bojkottades av traditionell media och Ålands Nyheter var den enda kanal som uppmärksammade hennes avslöjande, som varken åklagare eller polis kände till. Vidare undersökningar har hittills varit fruktlösa och Johansson har själv vägrat svara på frågor.


”Pallervantar klarar vi oss utan!”

Gästhem Kronan i Mariehamn satte en ny standard i åländsk kundservice med sina många snarstuckna svar på internet till missnöjda turister.


”Vår vision är det skinande ljuset som företag, föreningar och medborgare följer!”

Så skrev lantråd Katrin Sjögren (L) i ett brev till EU, där hon krävde att hon och hennes regering skulle bli prisbelönad för vad de kallar sitt ”hållbarhetsarbete” och nätverket för regeringsanslutna föreningar bärkraft.ax. Först i vår får Sjögren veta om EU går med på hennes krav. Enligt en undersökning gjord av ÅSUB har endast var fjärde ålänning förtroende för Sjögrens regering.


”Varför vill man försöka få oss att tro, att män från länder som behandlar kvinnor så grymt, över en natt förändrar sin inställning, när de söker asyl i vårt land?”

Oppositionspolitikern Runa-Lisa Jansson (Obs) gick hårt åt massmedia och makthavare i ett blogginlägg, där hon beklagade sig över att de som försöker ”berätta sanningen” om problemen med invandringen blir nedtystade och utfrysta.


”Det är ett stort ansvar att skaffa ett barn! Vad föder man dem till?” 

I slutet av 2018 berättade landskapsregeringens filmkommissionär Titte Törnroth-Sarkkinen i en intim intervju med Ålandstidningen om varför hon såg zika-viruset som något av en skänk från ovan. Viruset kan göra drabbade personer sterila och Törnroth-Sarkkinen berättade att hon såg det som meningen att viruset skulle utplåna det mesta av mänskligheten. En infektion kan resultera i att barn föds med missbildade huvuden och hjärnor. Hundratusentals människor drabbades av viruset 2015-2016, men bland annat preventivmedel och militära insatser mot de smittobärande mygg har kunnat hejda sjukdomen.


”Skulle jag svara på frågor till bloggar så får jag inget annat göra.”

Finansminister Mats Perämaa (L) och lantråd Katrin Sjögren (L) gick tillsammans ut på sociala medier och erbjöd sig att ”gärna” svara på allmänhetens frågor om det nya ekonomiska systemet de planerar. Ålands Nyheter tog tillfället i akt och frågade ministern om en del oklarheter i deras förslag och hur det gick i förhandlingarna med Finland. Efter att ha slingrat sig i några dagar blev det locket på från ministern med det något underhållande citatet ovan. Dagarna därefter fick allmänheten istället veta via åländsk regeringslojal media att förhandlingarna mellan LR och den finska regeringen kollapsat.