Kategorier
Nyheter

Aristote Ingi M’boma från Kongo döms för grova våldtäkter mot flera offer

Redigerad 17.07.2020: I rubriken beskrevs våldtäkterna som förnedrande, men tingsrätten höll inte med åklagaren till den delen.

Kongolesen Aristote Ingi M’boma dömdes idag av Ålands tingsrätt till fängelse för två grova våldtäkter, misshandel och lindrig misshandel.

Mannen togs till Åland av fotbollslaget IFK Mariehamn i början av 2019. Våldtäkterna begicks under våren 2020. Åklagaren hade yrkat på fem års fängelse för de synnerligen råa, grymma och förnedrande våldtäkterna, men tingsrätten tyckte att det var för mycket och sänkte straffet till fyra års ovillkorligt fängelse. M’boma ska också betala skadestånd till sina offer.

M’boma nekade till alla anklagelser. Enligt åtalet hade han våldtagit två olika flickor eller kvinnor. Rättegången hölls bakom stängda dörrar. I åtalet beskrivs i detalj de förnedrande och våldsamma metoder Mboma använt sig av mot sina offer.

”Vid tidpunkten för gärningarna har svaranden känt samtliga tre målsäganden. Svaranden har bestridit brott i åtalspunkterna gällande misshandel respektive lindrig misshandel. Vad gäller åtalen för grov våldtäkt har svaranden medgett att han haft samlag med målsägandena, men bestridit att det skulle skett mot deras vilja.”, skriver Ålands tingsrätt i sitt pressmeddelande.

Aristote M’boma häktades i våras när anklagelserna om våldtäkt kom till känna. En av hans lagkamrater var kallad att vittna i rätten och som bevis i rätten fanns även filmer som Mboma spelat in och polisen beslagtagit. Ålands Nyheter har begärt ut en kopia på den fullständiga domen.

Ur åtalet framgick det att Mboma sagt till ett av sina offer att han ville skada och döda henne när han begick våldtäkten. Han hade strypt sina offer med bägge händer under de grova våldtäkterna, som gav det ena offret blodvite och skador i underlivet. Det andra brottsoffrets skador har hemligstämplats.