Kategorier
Nyheter

ÅSUB: 2500 bostäder på Åland utan fast boende innehavare

Det ska inte vara svårt att hitta en bostad på Åland, åtminstone utgående från siffrorna i den senaste rapporten från Ålands Statistik- och Utredningsbyrå (ÅSUB) kring de åländska bostäderna och boendeförhållanden. Där framkommer det att det finns 2500 bostäder i landskapet som inte har stadigvarande boende – varav 1000 är lägenheter i flervåningshus.

Ur siffrorna framkommer också att Jomala har de största och nyaste husen, med i genomsnitt 116 kvadratmeter per hushåll. Minst bor man i Mariehamn, där det genomsnittliga hushållet är 84 kvadratmeter. Räknat per person är det väldigt lika mellan alla kommuner och ålänningen har mellan 47 och 51 kvadratmeter bostad att breda ut sig på. Sottunga är undantaget, där var och en har lite mera utrymme.

Välutrustade bostäder

Överlag är kvalitén på bostäderna hög och mindre än var tionde bebodd bostad räknas som ”bristfälligt utrustad” vilket innebär att någon bekvämlighet saknas, vilket kan vara allt från vatten och toalett till bastu eller centralvärme. I skärgården räknas var femte bostad som bristfällig, vilket kan bero på att skärgårdsbor i större utsträckning eldar i kaminen. Totalt räknas knappt 1300 bostäder som bristfälligt utrustade, varav nästan inga är i Mariehamn. Var femte bostad på Åland saknar bastu. Att undersökningen är gjord med stadsbor i fokus framgår av att ÅSUB anser att en balkong hör till en bostads nödvändiga utrustning.

 

Många tomma kojor

Totalt finns det 14 000 bostäder där folk bor stadigvarande och 2500 som inte är stadigvarande bebodda. Och det rör sig inte bara om sommarstugor. Totalt finns över 931 obebodda lägenheter i flervåningshus i Mariehamn och över 1000 räknat på hela Åland. En del av dessa är så kallade ”övernattningslägenheter” där mer välbeställda skärgårdsbor kan vila sig under sina besök i det hektiska Mariehamn.

Det finns också över 300 obebodda fristående småhus i Mariehamn och 800 till på resten av Åland – vilket kan förmodas vara sommarstugor. Även radhus står tomma – totalt 236 på hela Åland.

De äldsta bostäderna står i Kumlinge, där över 80% är byggda före 1990-talet. Det är endast i Jomala, Lemland och Kökar som färre än 60% av bostäderna är byggda före 1990-talet.

 

Bor hellre i hus än lägenhet

Ålänningarna försöker liksom andra nordbor att kämpa med att hålla uppe skenet av att de äger sina bostäder och två av tre bostäder räknas som ägda av innehavaren – men hit räknas också de bostäder som i själva verket är bankirägda.

Jämfört med både Finland och Sverige väljer ålänningarna i mycket högre utsträckning att bo i egnahemshus än i lägenheter – och den statistiken har hållit i sig i åtminstone 20 år.