Kategorier
Nyheter

Asylinvandrare från Iran dömdes för grov våldtäkt på minderårig finsk flicka

29.01.2019: Artikeln har uppdaterats med gärningsmannens ursprungsland.

Mellersta Finlands tingsrätt dömde invandraren Arkan Parvi till ett lindrigt fängelsestraff för grov våldtäkt mot ett barn i centrala Finland. Domen har hemligstämplats i 60 år för att skydda brottsoffrets identitet. Tingsrätten har istället sammanställt domen i ett pressmeddelande. En annan invandrare stod åtalad för sexuella trakasserier. Enligt tidningen Iltalehti kom bägge männen till Finland som asylsökande

Enligt åklagaren tvingade Parvi den 14e oktober en 15-årig flicka genom att hålla fast henne i armen och slita henne bakom en byggnad, där han våldtog henne. Flickan försökte upprepade gånger vägra och vädjade om att få gå hem. Sättet som Parvi våldtog den unga flickan på var mycket hänsynslöst och förnedrande. Parvi nekade till alla anklagelser.

 

Trovärdig berättelse och digra bevis
Brottsoffret hade enligt tingsrätten berättat om händelsen på ett mycket trovärdigt sätt. Dessutom stöddes flickans berättelse av vittnen på platsen och den andra åtalade asylinvandraren. Förutom detta stöddes flickans berättelse av läkarundersökningar, bilder från platsen och DNA-prov.

Tingsrätten konstaterar att flickan inte haft någon möjlighet att försvara sig och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Parvis skuld konstateras vara särskilt stor då han inte brytt sig om att hans vänner uppmanade honom att sluta, att han begick brottet utomhus och att samlaget var oskyddat.

 

Våldtäkt distraherade asylant från övergrepp
Den andra asylinvandraren, också han med muslimskt namn, dömdes för att ha sexuellt antastat en 15-årig flicka genom att föra sin hand in i hennes byxor. Han upphörde när han hörde sin kamrat Parvi våldta den andra flickan. Mannen erkände brottet och dömdes till böter på €180 och en ersättning till flickan på €200 för lidande.

 

Grov våldtäkt på barn gav lite mer än minimistraff
Straffet för grov våldtäkt är minst 2 och högst 10 års fängelse och straffet för grovt sexuellt utnyttjande av barn är minst 1 och högst 10 års fängelse. Trots detta dömde tingsrätten Arkan Parvi till två år och sex månaders fängelse – nästan minimistraff – för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn. Han ska också ersätta sitt brottsoffer med €6300 för lidande och smärta. Parvi förpassas till Kuopio-fängelset för att avtjäna sitt straff.

Temabild