Kategorier
Nyheter

Carus betalar €23 000 för att bjuda redare på lyxmiddag i Greenwich

Som Ålands Nyheter tidigare rapporterat har byråchef Susanne Strand på landskapets Näringsavdelning beviljat drygt €50 000 av skattebetalarnas pengar i bidrag till IT-bolaget Carus för att åka runt på mässor jorden runt och försöka imponera på branschfolk och potentiella kunder.

 

Vd hotade säga upp 5 kvinnor och 3 män
Carus har under senare år tyngts av stora förluster på över en miljon euro och bolagets vd Anders Rundberg skickade ett kravbrev på €54 000 till landskapsregeringen, där han hotade med att säga upp 5 kvinnliga och 3 manliga anställda ifall hans bolag inte fick besöka mässor i bland annat New Orleans, London, Madrid, Kanada och Miami.

För sitt besök på mässan Interferry i London har Carus överlämnat en kostnadskalkyl till landskapsregeringen som uppgår till knappt €40 000, för tre representanter. För att ställa ut på mässan Interferry har Carus beräknat utställningskostnaden till hela €23 000. Detta eftersom firman betalar för att vara en så kallad ”Platinum”-sponsor, vilket är det dyraste paketet.

 

Nämnde ingen lyxmiddag i bidragsansökan
I sitt kravbrev till landskapsregeringen skriver Carus att ”Platinumpaketet” består av en utställningsplats, en 5 minuters reklamvideo, en helsidesannons, en helsides artikel och 3 konferensdeltagare. Vad bolaget inte nämner i sin bidragsansökan är att pengarna i huvudsak kommer att användas för att betala för en lyxmiddag för branschhöjdare i den berömda målade hallen på Kungliga Sjöfartsakademin i Greenwich. Ett palats som utnämnts till världskulturarv av FN.

 

Den målade hallen, foto: Interferry

 

Dessutom nämnde Carus i sin bidragsansökan inte att bolaget också ska använda de €23 000 för att betala för att få delta i en privat middag med styrelsen för Interferry.

Interferry skriver själva i sin marknadsföring att de hjälper betalare av sponsorpaketen att ”nå nyckelpersoner i beslutsfattande positioner bland färjeredare och operatörer”.

 

Svindyr hotellnota skickas till skattebetalarna
Förutom €23 000 i ”utställningskostnader” beräknade Carus ytterligare €1000 i transportkostnader inom London, €1800 i ”marknadsplanering” och €1500 för ”trycksaker”.

Dessutom kräver Carus bidragspengar för sina resekostnader, som bolaget beräknat till €2250 för tre flygbiljetter, hela €6300 för fem nätter på hotell och €1350 i dagtraktamenten för sina representanter.

 

Byråchef försvarar bidragen till Carus
Susanne Strand godkände alla kostnader, förutom €1500 för trycksaker. I sitt beslut skriver hon att kostnader för en 5-minuters reklamvideo inte godkänns, men de kostnaderna har ändå inte dragits av från det beviljade bidraget. Till Ålands Nyheter säger hon att sponsorpaketen är obligatoriska för att ställa ut på mässor:

– För att ställa ut på dessa event krävs medlemskap samt att man åtar sig ett ”sponsorpaket”, där olika sponsorpaket berättigar till olika nivåer och delar av synlighet.

Att de dyra sponsorpaketen handlar om att försöka imponera på branschhöjdare bekräftas av Strand:

– Företaget får en synlighet i närvaron av ett stort antal ägare och högsta beslutsfattare i färjebranschen där deltagande i konferensen ger optimala möjligheter att utbyta erfarenheter, idéer och kontakter. 

– Happy hour, frukost eller middagstillfälle där det är synligheten och kontaktskapandet som är det som företaget köper via sponsorpaketen.

Enligt Interferry själva kostar det drygt €4000 att ställa ut och ingen ytterligare sponsring krävs. Dessutom erbjuds sponsorpaket utan lyxmiddag, men med liknande synlighet för $10 000 mindre än vad Carus betalar. Samma sak gäller för Shippax-konferensen där Carus har uppget utställningskostnader på €12 000 till landskapsregeringen. Enligt Shippax själva kostar en enkel utställningsplats €3500.

 

Artikeln är en del i en serie:

Del 1

Del 2

 

På bilden: Den målade hallen, foto: Old Royal Naval College