Åtal väckt mot Åbo-terroristen

Biträdande riksåklagare Raija Toiviainen meddelar i ett pressmeddelande att hon idag beslutat att väcka åtal mot marockanen Abderrahman Bouanane, född 1994, för de brutala knivmorden på öppen gata i Åbo 18 augusti ifjol. Asylsökaren Bouanane åtalas för två mord i terrorsyfte samt åtta mordförsök i terrorsyfte.

Tidningen Helsingin Sanomat skriver att åtalet kommer att tas upp i tingsrätten den 20 mars. Marockanen Bouanane har inte nekat till gärningarna.

Den brutala knivattacken i Åbo ifjol väckte stor oro bland åländska politiker för att finländare och ålänningar skulle komma att se mer misstänksamt på vissa folkgrupper. Till den socialdemokratiska tidningen Nya Åland sade vicelantråd Camilla Gunell (S) ”Det finns olyckliga människor och man måste veta mer innan man fördömer en hel folkgrupp”.

Kansliminister Nina Fellman (S) anslöt sig till partikollegan och sade ”Alla terrorattacker är hemska, men jag önskar att de som utförs av människor med utländsk bakgrund inte skulle leda till att miljontals människor buntas ihop och misstänkliggörs.”

Även Centerns lagtingsledamot Britt Lundberg var orolig efter terrorattacken och skrev i ett pressmeddelande: ”Jag hoppas att vi inte låter den här attacken gå ut över andra människor med samma bakgrund som den misstänkte gärningsmannen. Det är oerhört viktigt att vi inte generaliserar och drar alla över samma kam.”

På bilden: Blodet flyter på Finlands gator efter asylsökarens knivslakt