Kategorier
Nyheter

Bidrag ur EUs fiskerifond användes av centerpolitiker för alla tiders lyxweekend

Pengar från Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF), som ska hjälpa fiskare och skapa nya jobb användes istället av centerpolitikern Liz Mattsson och landskapsregeringen till att bjuda Skördefestens Vänner på alla tiders lyxweekend på svenska västkusten.

Pengar från Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF), som ska hjälpa fiskare och skapa nya jobb användes istället av centerpolitikern Liz Mattsson och landskapsregeringen till att bjuda Skördefestens Vänner på alla tiders lyxweekend på svenska västkusten.

 

Miljontals euro administreras av fiskeribyrån

Landskapsregeringens Fiskeribyrå, som lyder under näringsminister Camilla Gunell (S), har i uppdrag att administrera miljontals euro av skattebetalarnas pengar från EHFF. Totalt hanterar Fiskeribyrån drygt 10 miljoner euro av skattebetalarnas pengar inom programmet, varav 6 miljoner kommer från EHFF och drygt 4 miljoner kommer från landskapsregeringens budget. Pengarna ska främja den europeiska ekonomin att återhämta sig genom att hjälpa yrkesfiskare till att ställa om till ett ”hållbart fiske”, samt hjälpa kustsamhällen att diversifiera sina ekonomier och finansiera projekt som ger nya jobb.

Istället har bidragspengarna från fonden använts av Liz Mattsson för att bjuda 40 personer på alla tiders lyxweekend på den svenska västkusten, i vad hennes förening Skördefestens Vänner kallar en ”inspirationsresa”. Ålands Nyheter har begärt ut fakturor och redovisning, som visar att deltagarna – inklusive Mattsson själv – förlustat sig på grövst tänkbara vis med bidragspengarna från EU.

 

Fiskerifonden fick betala lyxhotell och ostron

Skördefestens Vänner hade i februari beviljats totalt €15 000 i ett så kallat ”Leader”-bidrag från EHFF av Fiskeribyråns chef Jenny Eklund-Melander för sin ”inspirationsresa” till Västkusten. Drygt €10 000 till togs från föreningens egen kassa. Föreningens ordinarie verksamhet finansieras också med bidrag från landskapsregeringen.

För bidraget chartrade föreningen en buss från Williams buss för €4000 för sin resa till Västkusten en fredag i april. Där tog de in på lyxhotellet Bryggan i Fjällbacka, där de övernattade i dubbelrum för €140 per natt och enkelrum för €100 per natt. Från fakturorna som godkänts för bidragsutbetalning av landskapsregeringen framgår det att gästerna bjudits på 2-rätters middag för drygt €1400, samt dagen efter åkt på picknick, båtutflykter, kräftfiske och avnjutning av ostron. Totalt kostade kalaset €9000 och alla kostnader godkändes av Fiskeribyrån.

 

Vegetarianer övergav diet till förmån för skaldjursmiddag

Dagen efter tog inspirationen nya höjder för de inbjudna, som fick övernatta på lyxhotellet Salt & Sill, till en kostnad av €90-€120 per person. För bidragspengarna hyrdes också en privat bastubåt under kvällen och skattebetalarna fick också notan för en skaldjursmiddag för drygt €70 per person. Enligt notan var vissa deltagare vegetarianer, men de hade åtminstone tillfälligt övergett sina dieter för att kunna avnjuta skaldjuren.

 

Försökte få EU-bidrag för brännvin

Föreningen hade genom Liz Mattson också försökt få EU-bidrag för att betala en snaps- och vinprovning för 42 personer på lyxhotellet, men den kostnaden hade inte godkänts av Fiskeribyråns handläggare. Förutom detta hade deltagarna också gjort kortare stopp för att äta lunch, bälga i sig kaffe, samt smaska i sig glass och soppa för drygt €1000 av skattebetalarnas pengar.

Föreningen har också lyft bidrag för att anlita en person för att planera lyxresan. Totalt har individen kostat €1323 för endast 63 timmars arbete. Personalkostnaden är mer än dubbelt högre än vad Fiskeribyrån godkänt vid bidragsansökan, men ändå godkändes den kraftigt ökade kostnaden av Fiskeribyråns handläggare vid redovisning.

 

Fiskeribyrån vill inte kännas vid korruption

Ålands Nyheter har ställt frågor till Fiskeribyrån och fått svar av Jenny Eklund-Melander, som är byråchef . Hon vill inte kännas vid någon korruption med EU-medel inom sin byrå:

– Det aktuella projektets finansiering har förordats av föreningen Leader Åland i egenskap av lokal aktionsgrupp för genomförande av Leaderstöden inom EHFF-programmet. Hanteringen av denna typ av stöd görs genom att den lokala aktionsgruppen handlägger ansökan och förordar ärendet i enlighet med den strategi som har framtagits av föreningen och godkänts av landskapsregeringen, skriver Eklund-Melander i ett mail.

Ålands Nyheter har frågat Fiskeribyrån varför pengar från fiskerifonden gått till extremt dyra skaldjursmiddagar och  övernattningar, samt hur de tycker att de ålänningar som arbetar ska resonera när deras skattepengar går till lyxresor och rent frosseri. Ålands Nyheter har också frågat varför projektledarens ersättning blev mer än dubbelt högre än vad som sökts bidrag för.

– Beträffande kostnaderna för middagen, övernattningarna och projektledaren så ingick dessa kostnader i den godkända projektbudgeten. Fördelningen mellan de olika kostnadsslagen i projektbudgeten är inte bindande. Kostnaderna för snapsprovning har inte godkänts, svarar Eklund-Melander.

Kommer Näringsavdelningen eller landskapsregeringen att kräva tillbaka dessa pengar från Skördefestens Vänner?

– Projektet har genomförts planenligt och således finns ingen grund för återkrav.

 

Camilla Gunell

 

Ansvarig minister flyr undan frågor

Ålands Nyheter har sökt Liz Mattsson på Skördefestens Vänner, men hon har vägrat svara på frågor. Näringsminister Camilla Gunell har också gjort sig otillgänglig för frågor. Gunell har tidigare stött en partikollegas polisanmälan mot Ålands Nyheter efter att vi avslöjat hennes inblandning i korruption med allmänna medel. Också Skördefestens Vänners styrelseordförande Anna Nordlund-Gustafsson har vägrat svara på frågor kring resan, trots att hon själv deltog.

På bilden: Liz Mattsson