Kategorier
Nyheter

Samtliga oppositionspartier nekar till Annika Orres anklagelser om mutor

I en artikel för tidningen Nya Åland som publicerades igår anklagade journalisten Annika Orre lagtingsledamoten Stephan Toivonen (ÅD) för att ha tagit emot mutor från andra politiker i sitt uppdrag som lagstiftare i Ålands lagting. Enligt Orre hade Toivonen fått sina flygbiljetter betalda av andra politiker i oppositionen i utbyte mot att han skulle rösta för att avtalet om den nya hybridfärjan ska sägas upp. Orre hänvisar till anonyma källor som grund till anklagelserna.

Stephan Toivonen gick direkt ut för att dementera anklagelserna:

– Eftersom jag i media sett uppgifter om att någon skulle ha betalt min resa till och från Portugal, så vill jag med bestämdhet dementera detta. Det var jag som betalade denna resa, liksom alla mina andra resor mellan Åland och Portugal, skriver han på sociala medier.

Toivonen skriver också att andra rykten om att han drar av sina resor till Portugal från beskattningen är falska och sprids av ”avundsjuka” personer.

– Min beskattningsort är Mariehamn, skriver han i meddelandet.

Ålands Nyheter har bett Toivonen om kopior på biljettens betalning, vilket han gav. Han berättar att han köpte biljetten på flygfältet och att han betalade en del av resan kontant och en del med sitt debetkort. På betalningsunderlaget framkommer det att biljetten kostade drygt €700 och att den betalats delvis kontant och delvis med debetkort, såsom Toivonen berättat. Flyget gick från Lissabon via Helsingfors till Mariehamn och var en enkelresa. Toivonen ger inte mycket för anklagelserna i Nya Åland:

– Det skrevs väl något om att jag blivit kallad eller beordrad eller vad de skrev. Jag har ingen chef. Jag gör vad jag vill. Nu är jag tillbaka i Lissabon och har min triathlontävling imorgon, säger han till Ålands Nyheter.

 

Toivonen flygbiljett
Stephan Toivonen skickade en kopia på betalningsunderlaget för sin flygbiljett till Ålands Nyheter

Oppositionspartierna anklagades av Annika Orre och Nya Åland för att ha gett mutor till Stephan Toivonen, men när Ålands Nyheter frågar partierna nekar alla till anklagelserna:

– Svaret är absolut inte! säger Jenny Schumeister för Centerns räkning.

– Nej, vi har inte betalat någon resa åt Toivonen, säger Ålands Framtid.

– Vi har ingen kännedom om att någon betalning skulle ha utförts från något oppositionsparti, svarar Obunden Samling.

Annika Orre har tidigare blivit flerfaldigt belönad med det hedervärda priset ”Årets journalist”. Hon har också tidigare stulit en artikel från Ålands Nyheter utan att ge någon källhänvisning och sedan vägrat svara när Ålands Nyheter kontaktat henne i ärendet.

På bilden: Annika Orre, Stephan Toivonen infälld