Kategorier
Nyheter

Bred och högerlutande regering presenterades av Veronica Thörnroos

Centern kommer att föreslå för lagtinget en bred regering bestående av Centern, Moderaterna, Obunden Samling och Hållbart initiativ. Detta meddelade representanter från partierna under en presskonferens alldeles nyss.

Partiledare för Centern Veronica Thörnroos inledde presskonferensen med att beklaga sig över hur dryga förhandlingarna har varit för att få ihop en regering, och hur åländska politiker har låtit särintressen styra.

Det fanns också tid för mycket fnissande och annat ostadsmannamässigt uppförande bland partirepresentanterna under den korta presskonferensen. Partierna i den nya regeringen innehar 20 av 30 platser i lagtinget, dessutom räknar Thörnroos med ovillkorligt stöd från Centerns lydparti Ålands Framtid. Den breda basen ger Centern friheten att kasta ut något av de andra partierna från regeringen ifall de går för långt.

Under presskonferensen meddelade Thörnroos att hennes regering kommer att bestå av henne själv som lantråd och sju ministrar. Hur ministerposterna fördelas är fortfarande inte fastställt, annat än att Centern får fyra ministerposter, klimatpartiet Hållbart initiativ får en ministerpost, Obunden Samling en ministerpost och Moderaterna två ministerposter. Thörnroos var också rätt säker på att Centern skulle inneha finansministerposten. I åländsk lagstiftning finns det inget som hindrar en regeringsmajoritet från att utse kompetenta personer istället för politiker till ministerposterna, och Obunden Samling har för avsikt att göra så med sin ministerpost – trots att förfarandet hittills varit ovanligt.

Hållbart initiativs Alfons Röblom hade svårt att dölja sin maktuppbrusning under presskonferensen och inledde sin presentation med att stridslystet proklamera Hållbart initiativs krav för att stödja Thörnroos regering. Hans parti var otippat att ingå i en högerlutande regering, men kan ha tagits med tack vare de stora framgångarna i valet, tillsammans intensiva påtryckningar från bankmogulen Anders Wiklöfs dagstidningar för att ta med partiet i regering.

Den nya regeringen kan tillträda efter att lagtinget har godkänt den.