Kategorier
Nyheter

Bröt sig in hos ung kvinna mitt i natten – döms till böter

Tingsrätten dömde Andreas Fredrik Mansén, född 1989, till böter efter att han misshandlat och frihetsberövat en ung kvinna. 

Åklagaren hade kallat ett vittne till rätten och åtalets första punkt gällde en misshandel i Jomala under nyårsafton 2016-2017. Mansén bråkade med en kvinna i hans hem under natten, lade sig över henne på golvet och drog sedan upp henne mot väggen. Därefter tog han tag i hennes kläder och slet henne nedför en vindstrappa. Kvinnan berättade att hon fått ont i handlederna i ca en vecka efter händelsen. Mansén erkände brottet.

 

Klättrade upp på balkongen
Två månader senare låg samma kvinna till sängs i sin bostad i Mariehamn när hon såg skuggor röra sig på hennes balkong. Klockan var cirka fyra på natten och kvinnan öppnade balkongdörren för att se vad som stod på. Mansén kom uppklättrande på balkongen och kvinnan försökte fly in i bostaden, men Mansén kom ikapp och tryckte ned henne mot golvet med ett grepp runt hennes hals och sedan upp mot väggen. Han höll sedan fast henne i sängen, medan han riktade slag mot kudden. Kvinnan försökte fly till toaletten, men blev nedbrottad av Mansén som höll ned henne på golvet igen.

 

Höll kvinna fången i flera timmar
Kvinnan bad flera gånger Mansén att lämna hennes lägenhet och hon försökte flera gånger fly genom att försöka ta sig mot ytterdörren och balkongen, men blev hindrad av Mansén som knuffade, höll fast och rev i henne. Den plågsamma natten fortsatte i flera timmar och Mansén tog kvinnans nycklar och telefon för att göra henne hjälplös.

Det tillkallade vittnet hade åkt hem till kvinnan morgonen efter och sett kvinnans blåmärken. Kvinnan berättade för vittnet att hon blivit slagen av Mansén. Brottsoffret hade haft mängder av blåmärken och mått psykiskt dåligt efter händelsen. 

 

Erkände gärningen
Mansén erkände gärningen, men bestred frihetsberövande då han ansåg att det rörde sig om ”en mycket kort period”. Tingsrätten konstaterade att det inte finns någon minsta tidsgräns för frihetsberövande. Mansén stod också åtalad för att ha förvarat patroner i sin bil på ett sätt som stod i strid med rådande bestämmelser. En åtalspunkt om hemfridsbrott avvisades då den redan behandlats i en tidigare rättegång.

Andreas Fredrik Mansén, född 1989, dömdes av tingsrätten till €2240 i böter för två fall av misshandel, frihetsberövande och brott mot bestämmelserna om explosiva varor. 

Mansén ska också ersätta sitt offer €600 för sveda och värk samt €500 för psykiskt lidande.