Camilla Gunell (S) föreslår att Saudiarabien ska bygga om Åland till ”det mest klimatsmarta samhället i världen”

Det krävs mycket tålamod för att år ut och år in kämpa mot de inskränkta rasister och trångsynta bakåtsträvare – kort sagt bonnläppar – som utgör det åländska folket, med undantag för en särskild skara upplysta individer som förstår sig på saker som hållbarhet och allas lika värde.

Igår rann det tålamodet över för Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell, när parlamentet debatterade och fäktades om regeringens förslag till tilläggsbudget och att några lagtingsledamöter inte ville ge ytterligare budgetpengar till ett planerat besökscentrum i Bomarsund.

Gunell – som är en av de mer världsvana politikerna verksamma på Åland – ansåg att det var småaktigt att ens diskutera frågan och jämförde lagtinget med ett kommunfullmäktige.

– Det saknas uppenbarligen en mognad för att kunna hantera den här typen av frågor. Och varför? Någon slags missriktad omsorg om ekonomin – den som inte satsar får inte heller någon tillväxt i ekonomin!, förklarade partiordförande Gunell.

– Nu finns det ingen plats för byapolitik, utan nu måste landslagströjan på!

Gunell hyllade satsningen på ”grönt stål” i svenska Norrbotten – ett projekt styrt av politiker och statliga bolag och som dömts ut som misslyckat redan innan starten – med affärsplanen att vara bidragsberoende och hoppas på att politiskt kunna förbjuda konkurrenters produkter för att få lönsamhet.

– Ett fossilfritt järn och stål som kommer att revolutionera hela järn och stålindustrin, förklarade Gunell i talarstolen.

 

Hyllade Förenta Staternas president Biden, EU och andra

Men snåla och oföretagsamma ålänningar hade globalisten Gunell inte mycket till övers för:

– Det händer mycket saker runt omkring oss och alla trampar på gaspedalen – och vi bromsar!

– Det är det vi gör just nu på Åland – vi går bakåt.

– Vad är vi tillräckligt offensiva på idag på Åland? Vi satsar ju inte någonting på någonting! Den här krisen kan faktiskt vara en möjlighet. Varför går annars Amerikas president ut med ”Build back better”-programmet?

– Bidens jobb och ekonomiska ”recovery plan”, en helt ny ekonomi, ett helt nytt sätt att tänka på klimat och social rättvisa.

Gunell hyllade också makthavarna i Europeiska Unionen – dit hon själv ställde upp i valet 2019 för att komma in i:

– Varför pumpar EU in €1,8 biljoner? Jo därför att man vill bygga en ny värld! Med nya syften, med någonting bättre.

Socialdemokraternas ordförande hade ändå artigheten att berätta vems ärenden hon går i lagtinget:

– De här strömningarna kommer inte från mig, utan de kommer överallt i hela världen: Från World Economic Forum, från Davos, från Internationella Valutafonden, från USAs nya regim, från EU, från Finland, Sverige och Tyskland.

 

 

Även  om flera lagtingsledamöter förhöll sig lismande till ordförande Gunell i sina repliker, fick hennes uppförande åtminstone Liberalernas John Holmberg att ilskna till:

– Att få det att låta som att vi stått stilla och står stilla… vi har byggt om golfbanor, vi har haft gästhamnsprojekt, vi har byggt Pommerndockan, vi har haft matprojekt, vi har byggt fotbollsplaner, friidrottsarenor, Sjöfartsmuseet – vi kan göra listan jättelång! Ledamot Gunell får det att låta som att vi är på väg tillbaka till stenåldern, men det stämmer inte.

 

Vill bjuda in Saudiarabien för att bygga om Åland enligt gemensam ideologi

Centerns ledamot Robert Mansén var däremot bland dem som smörade för Gunell och berömde henne för hennes anförande. Gunell svarade:

– Den satsning jag och ledamot Mansén är väldigt eniga om är att fortsätta bygga på samaarbetet med Wärtsilä, ABB och finska tekniska industrin, som faktiskt är jätteduktig. Och vi kan tillsammans med dem, aktörer från Sverige, Norden och till och med Saudiarabien och alla möjliga länder bygga Åland till det mest klimatsmarta samhället i världen.

– Som ett mikrosamhälle som fungerar, där alla elementen finns. Det tror jag starkt på att vi skulle kunna göra mycket mera för tillsammans.

Saudiarabien är ett av få länder som avrättar människor offentligt – även kvinnor ifall de inte har följt islam. De huvudlösa kropparna brukar sedan hängas upp för allmän beskådan.

 

 

Obunden Samlings Stellan Egeland tog också en tur i talarstolen, där han gick in i detalj på varför han inte gillade extrapengar till besökscentret i Bomarsund.

– Varför blev det så mycket dyrare än vad man hade räknat med från början? Det räcker med att slå ett öga på ritningarna för att förstå varför det blir dyrt: Stora fribärande konstruktioner, vinklar och vrår, kors och tvärs.

– Ta bara en sådan sak som innertaken: De ska gersågas och passas in – panelbit för panelbit. Alla som har listat ett tak med konstiga vinklar åt olika håll vet hur svårt och tidsödande det är.

– Det är en kostnadsdrivande detalj som ytterst få människor kommer att notera – till ingen nytta över huvud taget.

Egeland kritiserade vidare ritningarna för att de lämnar ändträet oskyddat och enligt honom ger det ”optimala möjligheter” att suga i sig fukt.

– Hur kan man inte lyckas med att få €2,8 miljoner att räcka till att bygga en hall på landet?

Ålands Framtids Anders Eriksson föreslog att gränserna skulle öppnas åtminstone för de som kan uppvisa att de har antikroppar för Covid-19.

– Ska man tillåta att det blir ett A-lag och ett B-lag, där de som är vaccinerade ska få röra sig mer fritt än andra? Jag tycker att det är bättre att man gör någonting än att man gör ingenting alls och sitter och väntar på att vi ska dö sotdöden.

 

Måtar och Sjögren störde sig på fula flin

Marcus Måtar från Obunden Samling höll en längre utläggning där han kritiserade budgetökningen och bristen på sparsamhet.

– Varför kan inte vi spara? Varför kan inte vi politiker bidra till beslut som gör att vi bygger hus på samma sätt som vanliga människor gör?

Liberalernas ledamot Ingrid Zetterman har gjort det till sin uppgift att i varje plenum försöka så splittring mellan regeringspartierna genom att gång efter annan klumpigt fråga ifall de har förtroende för varandra. Det korta svaret från Måtar var ”ja”.

Liberalernas ordförande Katrin Sjögren gjorde också ett försök:

– Kommer ni inte överens? Diskuterar ni inte? Kommunicerar ni inte? Det här tycker jag är vansinne!, sade Sjögren med ett leende på läpparna. Något som Måtar också lade märke till och kommenterade som ”genuint”. Sjögren bet ifrån direkt:

– Ledamot Måtar behöver inte bekymra sig över mitt leende, det är nog snarare ledamot Måtars eget hånleende som majoriteten får bekymra sig om. Det liknar ingenting!

Socialdemokraternas Nina Fellman gick också upp i talarstolen, där hon förklarade för ålänningarna att de ”herrar” som uppehåller sig på Byggvaruhuset i Mariehamn inte begriper någonting av vad de pratar om och att hennes kollegor i lagtinget var likadana. Senare var det tillbaka i gamla spår:

– Jag tycker det är otrevligt och ovärdigt ett parlament att hålla på med så mycket elakheter som ibland är fallet. Och det ska jag för min egen del försöka tänka på.

Till sist röstade lagtinget igenom förslaget till tilläggsbudget – inklusive de extra pengarna till besökscentret i Bomarsund.