Kategorier
Nyheter

Centerpolitiker stängs av efter sharia-dom

Solna tingsrätt skriver idag i ett pressmeddelande att de med omedelbar verkan stänger av de arabiska nämndemännen Ebtisam al Debe och Hasan Franson.

Avstängningen är en följd av att nämndemännen från Centerpartiet i mitten av februari förkunnade en dom enligt sharia-lag istället för svensk lag och därför friade en irakisk man åtalad för misshandel, eftersom kvinnan enligt islamisk sharia-lag inte borde ha anmält misshandeln till polisen, utan istället borde ha tagit upp den med mannens familj.

I sharia-domen förkunnade centerpartisterna också att de arabiska släktingar som vittnat till mannens fördel skulle anses mer pålitliga än poliser och andra myndighetspersoner som kallats att vittna. Nämndemännen från Centerpartiet förkunnade också i sin dom att kvinnor ofta gör falska anmälningar för att få materiella fördelar och att mannen var oskyldig eftersom han ”kom från en bra familj, till skillnad från kvinnan”.

Centerpolitikern Ebtisam al Debe har i 12 års tid krävt införandet av medeltida sharia-lagar i Sverige, som bland annat förespråkar dödsstraff genom stening för konvertiter,  ogifta kvinnor som har sex samt homosexuella. Centerpartiet har varit så positiva till hennes åsikter att hon belönats med en hög rankning på deras riksdagslista och flera förtroendeuppdrag, inklusive det som nämndeman. Efter avslöjandet om sharia-domen har Centerpartiet helt vänt i frågan och stängt av henne från partiet.