Kategorier
Nyheter

Chefläkare Dick Sjögren kräver att alla vaccinerar sig i aggressivt brev till vårdanställda

Chefläkare Dick SjögrenÅlands Hälso- och Sjögren (ÅHS) har skickat ut ett brev till vårdpersonal inom landskapet, där han kräver att de ska undergå vaccination mot covid-19 eller själva genomgå smittan för att få fortsätta arbeta med patienter.

Samtidigt skickade hans chef – hälsominister Annette Holmberg-Jansson (M) – idag ut ett pressmeddelande, där hon varnar för att fullt vaccinerade personer utan symptom kan sprida smittan till äldre:

– Det är viktigt att komma ihåg att äldre personer och andra riskgrupper har risk att drabbas av allvarlig covid-19 även om de är dubbel- eller trippelvaccinerade. Fullt vaccinerade personer kan vara smittsamma bärare av viruset även om de inte har symtom.

Vad som händer med de vårdare som vägrar ta vaccinen är inte glasklart. Enligt fackföreningarna får ingen tvingas ta vaccinen och istället är det upp till arbetsgivaren att ordna andra arbetsuppgifter för friska ovaccinerade. Ledningen på ÅHS använder nu taktiken att försöka skrämma sina anställda att ta vaccinen:

– Vi kommer från ÅHS sida att vara ganska hårda med det här. Vi vill att vår personal ska vara vaccinerad, sade sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen under en presskonferens förra veckan.

– Man ska ha kartlagt vilka personer som är vaccinerade och vilka som inte är det, sade lantråd Veronica Thörnroos (C) under samma presskonferens.

Chefläkare Sjögren kräver i sitt brev att all vårdpersonal ska meddela sin vaccinations-status till sin förman senast 14 januari.

Just nu pågår en namninsamling mot tvångsvaccinering bland vårdanställda, som enligt initiativtagare Rene Janetzko (Obs) samlat knappt 50 underskrifter. På sociala medier är stämningen hos friska ovaccinerade inom vårdpersonalen nedstämd:

– Idag börjar letandet efter nytt arbete från februari, skriver en kvinna om sin situation.

– Jag har också börjat söka, jag tar inte tredje sprutan, skriver en annan kvinna.

 

Dick Sjögrens brev

Dick Sjögrens brev