Kategorier
Nyheter

Insändare: Ska barnen vara försökskaniner?

Yle kunde vi läsa: ”Finland väntas snart besluta om coronavaccinationer för barn i 5–11-årsåldern – vaccinerna kan börja levereras redan under julveckan”

Försiktighet borde ju råda, men Institutet för Hälsa och Välfärd (THL) rekommenderar som sagt alla att använda vaccin.

Även Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreysus har påtalat att det är bättre att ge vaccinet åt 65+, och åt personer i länder där vaccineringsnivån är låg, istället för att ge en booster åt barn, vilket nu sker i vissa länder.

Har vaccinbolagen testat vaccinet på barn? Net, det är detta som är testet. Barnen används som vaccinbolagens finländska och åländska försökskaniner. Vilka ansvarstagande mödrar och fäder vill låta sitt barn vara en försökskanin? Har ni tagit reda på vilka risker Covid-19 har på barn? Är de ens större än en influensa? Har ni tagit reda på de kortsiktiga riskerna för vaccinering? Vet någon något om de långsiktiga riskerna, bortsett från några ”konspiratoriker”, som varnat för fertilitetsproblem, då spikproteinerna i vissa fall verkar samlas i fortplantningsorganen? Vi måste även minnas att vaccinbolagen har friskrivit sig för ersättningar för biverkningar i avtalen med EU. Ringer det inga klockor?

På Yle kan vi även läsa: ”Fjärde vaccindos erbjuds i Israel – ”Världen kommer att följa i våra fotspår.”

Var kommer detta att sluta? Vid nummer 10? Eller?

I Portugal har man som bekant en gräns för när gravida ens får ta vaccin, med tanke på fostret. I Finland rekommenderas alla att ta vaccinet. Kanske Portugal inte sponsoreras av Sanofi-Pasteur?

Själv kommer jag aldrig att ta flera av dessa experimentella vaccindoser och jag hoppas att andra på ett öppet sätt försöker ta till sig både nyheter om nya varianter och biverkningar av vacciner, trots att det kanske inte passar åsikterna just nu. I annat fall kan barnens dom att bli hård i framtiden.

Stephan Toivonen (ÅLD)